Izraelskí archeológovia našli pečať biblického kráľa Ezechiáša

ČTK | 07.12.2015 09:10
Ezechiáš, kráľ, Jeruzalem Foto:
Podobizeň kráľa Ezechiáša.
Archeológovia našli pri Chrámovej hore v Jeruzaleme pečať biblického kráľa Ezechiáša. Podľa archeológov je to prvýkrát, keď bol pri vedeckých výskumoch objavený znak nejakého kráľa Judey alebo Samárie. Pečať pochádza z obdobia pred 2700 rokmi.

Vykopávky viedol Ejlat Mazar z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme. Autorom nápisu na pečati, ktorá je menšia ako centimeter, je podľa Mazara možno sám kráľ. Ezechiáš vládol okolo roku 700 pred naším letopočtom a v biblii je opísaný ako odvážny panovník, ktorý sa zaslúžil o budovanie Jeruzalema. „Nebolo po ňom jemu rovného medzi všetkými kráľmi judskými pred ním ani po ňom,“ stojí o Ezechiášovi v 2. knihe Kráľovskej.

Pečať sa našla pri výkopoch na úpätí južnej časti valu, ktorý obklopuje jeruzalemské Staré mesto a kde bola za Ezechiášových čias skládka odpadu. Mazar sa domnieva, že pečať mohol niekto vyhodiť z priľahlej kráľovskej budovy. Je na nej nápis v starej hebrejčine a symbol slnka s dvoma krídlami. Až po veľmi dôkladnom prieskume archeológovia objavili bodky medzi niektorými písmenami a až potom pochopili význam nápisu: „Patriace Ezechiášovi, synovi Achazovi, kráľa Judey“.

Denník Haarec o tom píše, že hoci bol Ezechiáš vazalom Asýrie, je nielen v Biblii, ale aj v asýrskych kronikách predstavovaný ako dôvtipný panovník, ktorému sa podarilo zachovať nezávislosť judského kráľovstva aj s Jeruzalemom. Z pôvodného znaku, ktorým bol okrídlený skarabeus ako symbol moci, kráľovstvo prešlo k okrídlenému slnku, čo bol symbol božej ochrany. Táto zmena potvrdzuje podľa niektorých odborníkov informáciu, podľa ktorej Ezechiáš zmenil osobný znak z vďačnosti Bohu za to, že sa zotavil z moru, čo je zaznamenané aj v Biblii.

Na zadnej strane pečate je zrejmý odtlačok slabých povrázkov, ktorými sa zväzovali dokumenty písané na papyruse. „Vždy sa pýtame, do akej miery sú za biblickými príbehmi fakty. Tu sa dostávame do tesnej blízkosti jednej z postáv, samotného kráľa,“ povedal Mazar.