Povedz, čo počúvaš, a ja ti poviem, kto si

ČTK, mq, Pravda | 07.12.2015 14:00
hudba, žena, počúvanie hudby, slúchatká Foto:
Na základe preferovanej hudby sa dá zistiť či má človek väčšie sklony k empatii alebo systematickosti. Ilustračné foto.
Hudba, ktorú najradšej počúvame, vypovedá veľa o tom, akí sme. Výber hudby je totiž veľmi tesne spätý s tým, ako sa pozeráme na svet. Nedávny výskum publikovaný v časopise PLoS One ukazuje, že to je spojené aj so spôsobom uvažovania a so špecifickými črtami charakteru.

Naša obľúbená hudba naznačuje napríklad, či sme empatickí, alebo či sa skôr na všetko pozeráme s chladným rozumom. Vedci z Cambridgeskej univerzity predložili viac ako 4¤000 osobám dotazník týkajúci sa osobnostných čŕt a následne test, pri ktorom mali počúvať 50 rôznych skladieb a potom ohodnotiť, ako sa im páčili.

Hallelujah od Jeffa Buckleyho typicky milujú tí, ktorí sa vyznačujú vysokým stupňom empatie alebo sú ochotní sa pre druhých obetovať. Skladba amerického speváka je „typickým príkladom dojemnej a presvedčivej hudby, ktorú milujú tí, ktorí dokážu druhým veľmi dobre rozumieť. Tieto osoby oceňujú tiež skladby, v ktorých sa hovorí o negatívnych emóciách, ako je smútok či depresia“, vysvetľuje koordinátor štúdie psychológ David Greenberg.

Kto miluje živú, intenzívnu a pozitívnu hudbu, ako je Koncert C-dur Antonia Vivaldiho, má tendenciu k systematickosti, je racionálny typ hľadajúci vždy vysvetlenie pre všetko a pravidlá, ktorými sa svet riadi. Come Away With Me od Norah Jonesovej sa páči empatickým osobám, ktoré dávajú prednosť nie príliš intenzívnej hudbe s väčšou citovou hĺbkou, ktorá vedie k premýšľaniu. „Naše údaje môžu byť užitočné aj pre hudobný priemysel, ktorý chce nájsť algoritmy na zistenie hudby, ktorú by ľudia radi počúvali. Zohľadnenie poznávacieho spôsobu každého môže pomôcť lepšie zistiť, akú hudbu kto rád počúva,“ uvádza Greenberg.

Z každej pasáže etudy op. 65 č. 3 Alexandra Skriabina vyviera energia: je to hudba pre uši veľmi racionálneho typu, ktorý nemá rád príliš jednoduché popové melódie. Jemné a empatické osobnosti milujú All of Me od Billy Holidayovej, emotívnu a dojemnú skladbu. „Hudobné preferencie sa časom menia. Napriek tomu sme mohli konštatovať, že úroveň empatie osoby a jej tendencie v uvažovaní môžu naznačovať s veľkou mierou presnosti to, či je jej hudobná skladba viac či menej príjemná,“ hovorí Greenberg.

God Save the Queen od Sex Pistols je energická a silná skladba. Práve preto sa páči racionálnym osobám, ktoré nepohŕdajú punkom a heavy metalom. Aby dospeli k svojim záverom, nechali britskí vedci dobrovoľníkov počúvať 50 skladieb z 26 hudobných žánrov a podžánrov, aby minimalizovali možnosť, že konečný výsledok ovplyvnia kultúrne alebo osobnostné predpoklady.

Živá a nenáročná pieseň Crazy Little Thing Called Love britskej rockovej skupiny Queen sa páči empatickým osobám, ktoré majú tiež slabosť pre country, folk, rock a pop. Kategorizácia účastníkov štúdie bola vytvorená prostredníctvom aplikácie myPersonality na Facebooku, ktorá už dnes nie je k dispozícii. S touto aplikáciou sa zisťovali charakteristiky viac ako štyroch miliónov používateľov sociálnej siete, aby potom boli získané údaje využité na vedecké štúdie.

Pieseň Enter Sandman skupiny Metallica milujú osoby od prírody systematické, ktoré chcú pochopiť pravidlá fungovania sveta a ktoré sú skôr racionálne. „Táto štúdia podporuje teóriu empatie-systematickosti aplikovanú na hudbu,“ uvádza britský psychiater Simon Baron-Cohen, ktorý koncom 90. rokov vypracoval túto teóriu, podľa ktorej sa každý z nás nachádza na niektorom stupni medzi empatiou a systematickosťou, ktoré sú chápané ako protikladné póly spôsobov poznania. Podľa tejto teórie stojí na najvyššom bode krivky empatie-systematickosti autizmus, ktorý je príkladom obmedzenej empatie a vysokej tendencie k systematickosti. Z výskumu o hudobných preferenciách, ako je tento, môžeme čerpať zaujímavé informácie užitočné pre lepšie pochopenie osoby trpiacej autizmom, dodáva Baron-Cohen.

<AF> Na základe preferovanej hudby sa dá zistiť či má človek väčšie sklony k empatii alebo systematickosti.# ILUSTRAČNÉ FOTO: SHUTTERSTOCK

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ