Facebook bude už čoskoro konkurovať aj sieti LinkedIn

Tomáš Švec | 12.12.2015 18:00
facebook, sociálna sieť, like, chat,... Foto:
Ilustračné foto
Už o niekoľko mesiacov môže Facebook zasadiť tvrdý úder najväčšej sociálnej sieti pre profesionálov, LinkedIn. Pripravuje vlastnú alternatívu, ktorá by mala prilákať ľudí z biznisu a pomôcť im nadviazať profesionálne kontakty.

Najväčšia sociálna sieť pre profesionálov LinkedIn zatiaľ nemá vážnejšieho konkurenta, ktorý by jej pozíciu priamo ohrozoval. Facebook, Google a ďalší mali doposiaľ iné priority a LinkedIn preto nechali žiť vlastným životom. Facebook si však uvedomuje, že práve tento trhový segment môže vyplniť medzeru v jeho portfóliu a prilákať ľudí a inzerentov, ktorí doposiaľ preferovali iné komunikačné kanály. Sociálna sieť po niekoľkých rokoch príprav plánuje spustiť vlastnú obdobu siete pre profesionálov s názvom Facebook at Work.

Nová konkurencia pre LinkedIn
Facebook at Work má ľuďom umožniť nadviazať kontakty zo svojej profesie, spojiť sa s odborníkmi v odbore či si vymieňať skúsenosti týkajúce sa ich práce a záujmov. Prostredie má byť takmer identické s prostredím klasického Facebooku, vrátane časovej osi, zasielania správ či možnosti označovať príspevky tlačidlom “Páči sa mi to”.

“Povedal by som, že až 95 percent všetkého čo bolo pôvodne vyvinuté pre Facebook si adoptuje aj Facebook at Work,” uviedol pre agentúru Reuters, Julient Codorniou z Facebooku. Používatelia si však budú môcť vytvoriť aj svoj druhý profil, ktorý sa bude od toho na Facebooku líšiť. Ako ďalej uviedol Codorniou, v novej službe pribudne viacero špeciálnych nástrojov vrátane zabezpečenia.

Zatiaľ len na pozvánky a len pre firmy
Facebook at Work sociálna sieť testuje od januára a prístup je možný len na pozvánku, ktorú ale nezíska individuálny používateľ, ale firma. Novinka bude pre Facebook aj ďalším zdrojom príjmov. Krátko po oficiálnom spustení predstaví aj platené prémiové služby, ktoré budú zahŕňať nástroje na analytiku alebo zákaznícku podporu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ