Významné ruské cintoríny dostanú vlastné bezplatné Wi-Fi

Tomáš Švec | 17.12.2015 07:00
wifi, wi-fi, hotspot, prenos dát, dáta, Foto:
Ilustračné foto
Magistrát v hlavnom meste Ruska plánuje na troch najväčších cintorínoch poskytovať návštevníkom prístup k bezplatnému Wi-Fi. Budú si môcť lepšie dohľadať informácie o významných ľuďoch kultúrneho a politického života, ktorí sú na cintorínoch pochovaní.

Mnoho svetových metropol ponúka domácim obyvateľom ale aj turistom na vybraných miestach bezplatné pripojenie na internet. Dostupné je obvykle vo verejných priestranstvách, v parkoch, v prostriedkoch hromadnej dopravy či v múzeách. Ruská metropola je na tom rovnako a cez bezplatnú Wi-Fi je možné pripojiť sa na internet v parkoch alebo v metre. V týchto dňoch viacero svetových médií ale informovalo o novej iniciatíve moskovského magistrátu, ktorej cieľom je priniesť internetové pripojenie aj na niektoré cintoríny.

Moskovské cintoríny už majú aj vlastný GPS systém
Bezplatná Wi-Fi sieť, ktorá má byť dostupná na troch významných cintorínoch v Moskve, má ale svoje opodstatnenie. Na cintorínoch Vagankovo, Trojekurovo a Novodeviči našlo miesto odpočinku veľké množstvo osobností ruského kultúrneho a politického života. Medzi inými aj Anton Čechov, Nikita Chruščov alebo Boris Jeľcin. “Tieto cintoríny sú v podstate múzeami pod šírim nebom. Návštevníci, ktorí sem prichádzajú, sa chcú dozvedieť viac o ľuďoch, ktorí sú tu pochovaní,” uviedla pre britský server The Guardian hovorkyňa mestskej pohrebnej služby Ritual, ktorá je zároveň správcom moskovských cintorínov. Cintoríny Novodeviči a Vagankovo majú už dnes svoj vlastný GPS systém, ktorý návštevníkov zavedie až k hrobu vybraného človeka.

Vďaka všade prístupnému internetu si tak budú môcť návštevníci prečítať informácie o dielach a živote významných osobností. Magistrát v prípade záujmu verejnosti plánuje bezplatným Wi-Fi pokryť všetkých 133 cintorínov v hlavnom meste.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ