SpaceX odložila štart rakety Falcon 9

ČTK | 22.12.2015 11:00
Raketa Falcon9, SpaceX
Raketa Falcon9
Americká súkromná spoločnosť SpaceX sa rozhodla o 24 hodín odložiť štart svojej rakety Falcon 9, ktorá má vyniesť na obežnú dráhu okolo Zeme 11 satelitov.

Šéf firmy Elon Musk to zdôvodnil tým, že v noci na utorok bude mať väčšiu šancu na úspech pokus o zložité pristátie prvého stupňa nosnej rakety, čo má byť súčasťou letu.

Úspešný návrat prvého stupňa Falcon 9 by pre Muskovu spoločnosť Space Exploration Technologies (SpaceX) bol veľkou vzpruhou. Firma sa už dlhší čas usiluje o možnosť opakovaného použitia nosných rakiet, čo by mohlo citeľne znížiť náklady na lety do vesmíru. Predchádzajúce pokusy pristáť na plošinách v mori boli neúspešné, tentoraz by sa prvý stupeň mal vrátiť na pevnú zem.

SpaceX pristupuje k štartu rakety s mimoriadnou opatrnosťou, a to kvôli júnovej havárii. Vtedy raketa Falcon, ktorá mala na obežnú dráhu vyniesť nákladnú loď Dragon so zásobami pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), explodovala. Príčinou bol zrejme únik hélia.

Falcon 9 mal vyštartovať včera dve a pol hodiny po polnoci SEČ. „Zajtra v noci (z pondelka na utorok) je o desať percent vyššia šanca na dobré pristátie,“ zdôvodnil Musk na Twitteri rozhodnutie štart odložiť. Novým termínom je teda utorok 2.29 SEČ.

Falcon má vyniesť do kozmu 11 malých komunikačných satelitov pre spoločnosť ORBCOMM. Jeho motory sú o 30 percent silnejšie ako predchádzajúce modely spoločnosti SpaceX. Raketa je takisto vybavená lepším systémom pre pristátie. Deväťmotorový hlavný stupeň sa pokúsi pristáť niekoľko kilometrov od štartovacej rampy na Myse Canaveral, z ktorej bude vypustený.