Namiesto hesla smartfón. Google testuje nové overovanie identity

Tomáš Švec | 25.12.2015 15:55
Google, Inbox, Gmail, poštový klient Foto:
Ilustračné foto
Google chce ľudí zbaviť zlých hesiel a komplikovaného prihlasovania sa. Dvojfaktorové overovanie nahradí smartfón.

Vhodne zvolené prihlasovacie heslo by malo byť nie len primerane dlhé, ale malo by v sebe obsahovať veľké a malé písmená, ideálne tak, aby spolu netvorili žiadne slovo, ktoré je možné nájsť v slovníku. Ešte kvalitnejšie heslo obsahuje aj čísla, symboly alebo špeciálne znaky. Ostražitý užívateľ by mal podľa odborníkov na bezpečnosť svoje heslá pravidelne meniť. Na druhej strane, keďže heslá k rôznym softvérovým produktom a internetovým službám by sa mali od seba takisto líšiť, nastáva problém.

Bezpečne sa je k účtu možné prihlásiť aj bez hesla
V záplave množstva online služieb má priemerný užívateľ vytvorených niekoľko desiatok registrácií, ku každej z nich by mal z bezpečnostných dôvodov používať iné heslo. Z pochopiteľných dôvodov tak však robí len málokto. Pomocníkom pri eliminovaní rizika spojeného s odcudzením účtu je takzvané dvojfaktorové prihlasovanie, ktoré je okrem hesla spojené napríklad s SMS kódom, ktorý je pri prihlasovaní sa z iného než obvyklého miesta, potrebné do formulára taktiež zadať. Dvojfaktorové overovanie cez SMS už bežne používajú pri online transakciách a prihlasovaní aj banky.

Laxný prístup mnohých užívateľov pri tvorbe hesla si uvedomujú aj veľké IT firmy, ktoré sa snažia nájsť spôsob, ako urobiť prihlasovanie čo najjednoduchšie, a zároveň primerane spoľahlivé a bezpečné. Pred dvoma mesiacmi to bol americký Yahoo, ktorý prišiel so zaujímavým spôsobom ako predísť opätovnému zadávaniu hesiel pri prihlasovaní sa k e-mailovému účtu. Užívateľovi na smartfón zašle upozornenie a po jeho potvrdení mu je automaticky “odomknutý” prístup k internetovej pošte. Jednoducho a bez zadávania hesla. V podstate identický prístup chce v praxi otestovať aj Google.

Google umožní užívateľom spárovať online účet s konkrétnym smartfónom a pri pokuse o prihlásenie sa, zašle užívateľovi na smartfón notifikáciu. Po jej potvrdení je možné získať okamžitý prístup k online účtu. V súčasnosti je nová forma prihlasovania dostupná len pre vybraných používateľov, ktorým Google zaslal pozvánku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ