Irán láka najväčšie IT firmy. Záujem oň má HP aj Apple

Tomáš Švec | 27.12.2015 16:28
irán, mapa, znak Foto:
Ilustračné foto
Zrušenie medzinárodných sankcií uvalených na Irán, priláka do krajiny aj americké IT firmy. Vstup na trh zvažuje Apple, General Electric a HP. O vstupe na trh uvažuje Apple, General Electric alebo HP. Iránsky trh sa rýchlo vyvíja, no infraštruktúra telekomunikačného odvetvia stále zaostáva za svetovým priemerom.

Kvôli medzinárodným sankciám uvaleným na Irán mali technologické firmy zo západu zviazané ruky pri vstupe a expanzii na tamojšom trhu. Zrušenie sankcií, ktoré onedlho vstúpi do platnosti, preto plánuje využiť hneď niekoľko veľkých IT spoločností. Americké spoločnosti, s výnimkou dodávateľov potravín, liekov a náhradných dielov pre lietadlá, doposiaľ nemohli s 80-miliónovou krajinou priamo obchodovať. Ako uviedol denník Wall Street Journal, o vstupe na iránsky trh už uvažuje napríklad Apple, General Electric alebo HP.

Spoločnosť HP už medzičasom začala rokovať s viacerými iránskymi distribútormi výpočtovej techniky. Rokovania však neprebiehajú priamo, ale prostredníctvom švajčiarskej pobočky HP Sarl. Americké firmy budú v Iráne súperiť nie len s európskymi ale aj ázijskými dodávateľmi. Čínske Lenovo, ktoré je v súčasnosti najväčším výrobcom počítačov, tiež vyhodnocuje trhový potenciál Iránu a snaží sa na svoju stranu prilákať maloobchodných predajcov. Apple chce do krajiny takisto distribuovať väčšinu svojich produktov, zatiaľ cez partnerov, v budúcnosti možno aj s využitím vlastných distribučných kanálov a obchodov Apple Store.

Irán sa rýchlo rozvíja. Záujem o investičné príležitosti rastie
Irán je pre technologické firmy zaujímavý z viacerých dôvodov. Až 65 percent jeho populácie je v produktívnom veku, v krajine je vysoká koncentrácia smartfónov a v oblasti telekomunikácií sú viditeľne veľké rozdiely medzi okolitými krajinami v oblasti Perzského zálivu. Internetová penetrácia dosahuje dve tretiny celosvetového priemeru a pohybuje sa niekde na úrovni Sýrie. Na druhej strane ľudia v krajine používajú viac mobilných zariadení než je svetový priemer. Napriek tomu, že až 40 percent obyvateľov Iránu sa nachádza na hranici chudoby, kúpna sila obyvateľov krajiny každoročne rastie.

Iránsky internet je pomalý, regulovaný a dátovo obmedzený
Internetové pripojenie je v krajine takisto regulované. Len donedávna mali domácnosti možnosť objednať si DSL pripojenie s maximálnou rýchlosťou 2 Mbps. Vyššie rýchlosti síce pribudli, no pripojenie vo väčšine prípadov zostáva aj naďalej dátovo limitované. Väčšia prevádzkovateľov napríklad stále ponúka mesačné programy, ktoré zahŕňajú takzvané nočné surfovanie na internete. Pri ňom je objem predplatených dát v nočných hodinách vyšší než počas dňa. Jeden z dvojice najväčších miestnych broadbandových operátorov – Pars Online – ponúka pripojenie s rýchlosťou 512 Kbps s 30 GB predplatených dát za približne 19 eur mesačne, dátovo neobmedzené pripojenie s rýchlosťou 1024 Mbps je dostupné za približne 66 eur. Podľa spoločnosti Cisco pritom celosvetová priemerná rýchlosť pevného pripojenia v roku 2015 dosahovala 16 Mbps.

Vyhľadávačom dominuje Google a Yahoo
Zaujať na iránskom trhu môžu aj internetové firmy. Aj keď internet je v krajine pod drobnohľadom cenzorov a zvýhodnení sú najmä domáci poskytovatelia internetových služieb, spomedzi vyhľadávačov sa paradoxne najviac darí Googlu a Yahoo. Miestnemu vyhľadávaču Yooz sa nepodarilo získať významnejší trhový podiel.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ