Twitter zatočí s násilníkmi a extrémistami. Automaticky im zablokuje účet

Tomáš Švec | 31.12.2015 07:00
Twitter logo Foto:
Ilustračné foto
Twitter zverejnil upravené pravidlá používania sociálnej siete, ktoré majú zabezpečiť, aby užívatelia na sieti nepropagovali extrémizmus a nevyhrážali sa jeden druhému.

Twitter sa v posledných mesiacoch skloňoval čoraz častejšie najmä kvôli extrémistom, ktorí pomocou siete propagovali rôzne extrémistické a islamské ideológie blízke teroristickej skupine Islamský štát. Prostredníctvom desiatok tisíc aktívnych účtov na Twitteri sa snažili na svoju stranu prilákať sympatizantov zo západného sveta.

Prívrženci Islamského štátu využívajú tisíce účtov na Twitteri
Proti užívateľom, ktorí sociálne siete využívali na verbovanie ľudí do militantných organizácií, ale aj šírenie nenávistných a rasovo motivovaných komentárov, sa medzičasom zakročil Facebook aj Twitter. Kroky, ktoré podnikli sa ale zväčša minuli svojmu účinku. Twitter preto v týchto dňoch zverejnil na svojom blogu informáciu o zavedení nových pravidiel používania služby, ktoré majú zabrániť prejavom extrémizmu, obťažovania a násilia.

O konkrétnych teroristických a iných skupinách, ktoré užívateľov ohrozujú, zastrašujú či lákajú na svoju stranu, ale Twitter nepíše. Je však zrejmé, že zakročil práve kvôli vlne negatívnych ohlasov reagujúcich na silnejúci vplyv propagandy Islamského štátu na sociálnych médiách. Ako pripomína agentúra Reuters, prívrženci Islamského štátu počas minulého roka operovali s viac ako 46-tisíc účtami na Twitteri.

Užívateľa, ktorý porušuje nové pravidlá Twitter zablokuje
Ak Twitter zaznamená aktivitu, ktorá je v rozpore s novými podmienkami používania, účet jednoducho zablokuje. Kritici, ktorí službe vyčítali jej pasívny prístup pri ochrane obetí internetovej šikany, nové pravidlá vítajú, aj keď vraj prichádzajú oneskorene. “Dôrazne sme naliehali na prevádzkovateľov sociálnych sietí, aby prijali zodpovedné opatrenia pre obmedzenie kyberšikany, ktorá ničí životy mnohých detí. Podľa detí samotných je dnes už takmer nemožné nájsť na sieťach bezpečné útočisko. Spoločnosti sa ale začali prebúdzať a vítame proaktívny prístup, ktorý pri riešení problémov aktuálne zvolili,” uviedla pre server BBC hovorkyňa organizácie pre ochranu detí NSPCC.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ