Desať archeologických objavov roka

ČTK, mq, Pravda | 31.12.2015 13:00
Nazca, Peru, obrazce Foto:
Medzi desať najvýznamnejších objavov roka patrí aj objavenie 24 nových obrazcov v peruánskej Nazce. Ilustračné foto.
Možno najväčší zachovaný prehistorický objekt vo Veľkej Británii objavil tento rok tím vedcov z Británie a Rakúska.

Na historickom mieste Durrington Walls, ktoré leží asi 1,3 kilometra od známej megalitickej stavby Stonehenge v južnom Anglicku, našli pod zemou asi stovku kameňov starých približne 4 500 rokov. Podľa vedcov boli pôvodne vysoké asi 4,5 metra. Objekt neoficiálne nazvali „Superhenge“, pretože je päťkrát rozľahlejší ako Stonehenge.

Medzi desať najväčších archeologických objavov roka 2015 zaradil odborný internetový časopis HeritageDaily aj jeden objav českých vedcov. Pre českých egyptológov to bol ďalší z radu významných objavov v pyramídovej nekropole v Abúsíre, kde Český egyptologický ústav vykonáva výskum už vyše polstoročia.

V januári bolo oznámené, že českí archeológovia našli v egyptskom Abúsíre juhozápadne od Káhiry hrobku doteraz neznámej faraónovej ženy, ktorú identifikovali ako kráľovnú Chentkaus III. Bola zrejme manželkou faraóna Raneferefa, ktorý vládol v čase piatej dynastie, zhruba pred 4 500 rokmi.

Na škótskom súostroví Orkneje boli tento rok nájdené zvyšky tridsiatich budov z doby medzi 4 000 a 1 000 rokmi pred naším letopočtom. Jedna z nich bola podľa vedcov zrejme používaná ako sauna, zrejme však nie na relaxáciu ako dnes, ale na rituálne účely.

V historickom francúzskom regióne Champagne, ktorý dal svetu slávny šumivý nápoj, bola tento rok objavená hrobka keltského princa. Jej vek sa odhaduje na asi 2 500 rokov a objavených v nej bolo mnoho artefaktov, ktoré dostal zámožný šľachtic na svoju posmrtnú cestu. Bola medzi nimi aj veľká bronzová zdobená nádoba, v ktorej sa počas slávností uchovávalo víno.

Izraelskí archeológovia tento rok v Jeruzaleme našli asi 2¤000 rokov staré zvyšky masívneho opevnenia, o ktorých sa domnievajú, že boli súčasťou pevnosti Akra. Jej presné umiestnenie doteraz historici nepoznali. Ďalším významným archeologickým objavom tohto roku je nález zvyškov opevnenia a vstupnej brány do biblického mesta Gat, domova Goliáša, v strednej časti Izraela.

Medzi desiatimi najvýznamnejšími archeologickými objavmi roka 2015 je podľa časopisu HeritageDaily aj identifikácia 24 nových obrazcov na peruánskej planine Nazca, ktorá je svetovo preslávená obrovskými líniami a obrazmi rastlín a zvierat. Tie sú plne viditeľné len z veľkej výšky, čo prispelo k vzniku teórií o spojení ich autorov s mimozemskou civilizáciou. Ich vek sa odhaduje na 2 500 rokov.

Objav vedcov v severozápadnej Keni, o ktorom informoval časopis Nature tento rok v máji, by vraj mohol zmeniť náhľad na vývoj celého ľudského druhu. Pri brehoch kenského jazera Turkana boli nájdené kamenné nástroje staré 3,3 milióna rokov, teda z doby pred výskytom prvého priameho predka moderného človeka. Vzdialenejší príbuzní ľudí, napríklad australopitekovia, boli tak zrejme oveľa inteligentnejší, ako sa veda doteraz domnievala.

Archeológovia z niekoľkých britských univerzít zase zistili, že na území dnešnej Británie nebola v bronzovej dobe ničím neobvyklým mumifikácia. Medzi archeologické objavy roka patrí aj vyzdvihovanie trosiek stíhacieho lietadla Spitfire, ktoré bolo zostrelené v bitke o Britániu v roku 1940. Nález bol súčasťou projektu, ktorý pomáha zraneným vojakom zapojiť sa späť do bežného života.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ