General Motors investuje pol miliardy do vývoja vozidiel bez vodiča

Tomáš Švec | 05.01.2016 07:00
Google, auto, autonómne, bez vodiča, prototyp Foto:
Do vývoja autonómnych vozidiel investuje napríklad Google (na obrázku), Tesla či švédske Volvo.
Po Google a Tesle prichádza na scénu aj General Motors. Americká automobilka oznámila rozsiahlu investíciu v spoločnosti Lyft, ktorá je priamym konkurentom Uberu. GM a Lyft budú spolu vyvíjať autonómne vozidlá.

Záujem o vozidlá bez vodiča stále rastie. Mnohé technologické firmy bez väčšieho váhania investujú do vývoja inteligentných vozidiel, ktoré by pri riadení dokázali v plnej miere zastúpiť človeka. Medzi najznámejších investorov v tejto oblasti dozaista patrí Google a Tesla. Tesla sa zároveň ako prvá pokúsila pretaviť intenzívny vývoj do praktického využitia a v rámci aktualizácie ponúkala svojim klientom autopilota pre elektromobil Model S. Aj keď v skutočnosti išlo len o nie úplne spoľahlivú beta verziu, neznamená to, že Tesla vo svojom úsilí poľaví. Práve naopak.

Záujem o autonómne vozidlá rastie
Boj sa onedlho vyostrí aj vďaka rozsiahlej investícii najväčšej americkej automobilky General Motors. Automobilka preinvestuje pol miliardy dolárov v spoločnosti Lyft, ktorá je známa svojou službou na zdieľanie jazdy. Lyft je okrem iného aj priamym konkurentom kontroverzného Uberu, ktorý prednedávnom sprístupnil svoje služby aj pre obyvateľov Bratislavy.

Finančná injekcia zabezpečí americkej automobilke miesto v správnej rade spoločnosti Lyft a umožní jej lepšie koordinovať vývoj služieb, ktoré by sa mali viac orientovať na oblasť autonómnych vozidiel. Ako uviedli riaditelia oboch spoločností, Lyft a General Motors zdieľajú spoločné vízie pri vývoji prepojených, inteligentných a autonómnych vozidiel. Vďaka plánovanej rozsiahlej spolupráci získajú vodiči služby Lyft takisto zjednodušený prístup k prenájmu vozidiel General Motoros.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ