CES: Panasonic nastavil novú latku s profi kompaktom so 4K videom

Tomáš Švec | 10.01.2016 09:30
panasonic tz100, lumix, kompakt, panasonic Foto:
Panasonic predstavil svoj nový kompakt Lumix DSC TZ-100, ktorý si poradí aj so 4K videom.
4K video je trendom, ktorému sa prispôsobilo mnoho zrkadloviek. Panasonic sa domnieva, že nastal čas, aby videá vo vysokej 4K kvalite mohli natáčať aj majitelia kompaktov. Predovšetkým tých pokročilých za niekoľko stoviek eur.

Na veľtrhu CES 2016 Panasonic predstavil niekoľko nových produktov, ktoré si adoptovali súčasný trend videa v extrémne vysokom rozlíšení. Či už ide o televízory alebo blu-ray prehrávače, rozlíšenie 4K sa môže onedlho stať štandardom u mnohých domácností. S tvorbou obsahu v rozlíšení 4K, na rozdiel od jeho “konzumácie”, je to o čosi horšie. Okrem niektorých filmov dostupných v tomto rozlíšení je možné 4K videá natáčať prakticky len na niekoľko málo zariadeniach.

Panasonic má nový prírastok v segmente 4K videa – profi kompakt
Panasonic sa rozhodol 4K video sprístupniť aj na ďalšom segmente zariadení – profesionálnych kompaktoch. Firma predstavila svoj nový model, Lumix DMC-TZ 100, ktorému by natáčanie 4K videí nemalo robiť problém. Kompakt využíva veľký, až jednopalcový snímač s rozlíšením 21 Megapixelov. Citlivosť snímania možno nastaviť v rozpätí od ISO 125 až do ISO 12800, pri rozšírenej citlivosti od ISO 80 do 25600.

Nový kompakt od Panasonic, model Lumix DSC TZ-100. Foto: Panasonic
panasonic tz100, lumix, kompakt, panasonic Nový kompakt od Panasonic, model Lumix DSC TZ-100.

Sekvenčné snímanie je prístupné do rýchlosti 10 snímok za sekundu v plnom rozlíšení a bez preostrovania, pri zmene ostrenia sa rýchlosť zníži na polovicu (k dispozícii je 49 ostriacich bodov). Model TZ100 je vybavený mechanizmom Light Speed Auto Focus s rýchlym ostrením (za 0,1 sekundy) a technológiou Depth from Defocus (DFD). Oba systémy dokážu spoločne spočítať vzdialenosť medzi fotoaparátom a objektom, a na základe toho prístroj zachytí sériu záberov zaostrených na rôzne oblasti scény. Fotograf si môže následne vybrať, ktorú snímku a s akým ostrením preferuje. Optický stabilizátor pôsobí v piatich osiach, zariadenie využíva aj elektronickú vodováhu. Elektronický hľadáčik má rozlíšenie 1.166.000 pixelov, dotykový displej uhlopriečku 7,6 centimetra a rozlíšenie 1.040.000 bodov.

Nový kompakt od Panasonic, model Lumix DSC TZ-100. Foto: Panasonic
panasonic tz100, lumix, kompakt, panasonic Nový kompakt od Panasonic, model Lumix DSC TZ-100.

Kompakt používa zaujímavý objektív s dobrými parametrami
Použitý objektív s rozpätím 25 až 250 mm a dobrou svetelnosťou f2,8 až 5,9 DC je viac menej univerzálnym pomocníkom. Fotky je možné ukladať do bezstratového formátu RAW. Fotografom je k dispozícii aj niekoľko kreatívnych režimov, vrátane automatického skladania panoramatických fotiek. Najzaujímavejšie je ale dozaista natáčanie videí v spomínanom 4K režime. Videá sa pri ňom ukladajú do formátu MP4 s rozlíšením 3840 × 2160 bodov, pri rýchlosti 25 snímok za sekundu. Pri nižšom rozlíšení (Full HD s 1920 × 1080 bodmi) je prístupná dvojnásobná snímkovacia frekvencia.

So smartfónom komunikuje cez Wi-Fi. Spojí sa s ním pomocou QR kódov
Kompakt je možné ovládať aj z mobilného zariadenia, s využitím vlastnej aplikácie Panasonic Image App. Spárovať ho s mobilom je možné pomocou QR kódov. Cenu ani dostupnosť kompaktu Panasonic zatiaľ neprezradil.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ