Ľudstvo vstúpilo do novej geologickej epochy

SITA | 11.01.2016 10:28
Ľudstvo vstúpilo do novej geologickej epochy nazvanej antropocén. Tvrdí to medzinárodná skupina vedcov v štúdii publikovanej v magazíne Science. Ako v nej odborníci uviedli, nová epocha nahrádza predošlú známu pod názvom holocén, ktorá sa začala približne pred 12-tisíc rokmi. Nová epocha je pritom prvá, za ktorej vznikom stojí samotné ľudstvo.

Antropocén podľa vedcov spustila činnosť ľudstva, ktorá sa výrazne podpísala na zmenách na 4 570 miliónov rokov starej Zemi. Podľa viacerých odborníkov z tímu táto epocha sa začala už v polovici 20. storočia, ktoré charakterizuje takzvané Veľké zrýchlenie. Je to obdobie, keď sa zrýchlilo rozširovanie ľudskej populácie a spotreba zemských zdrojov. Zároveň sa výrazne začali používať hliník, betón a plasty. Ďalším spúšťačom tejto epochy môžu byť aj testy jadrových zbraní, ktoré rozniesli rádioaktívne častice po celej planéte. Vedci tvrdia, že následky všetkých týchto aktivít budú viditeľné v sedimentoch a horninách aj o milión rokov.

Štúdia vytvorená pracovnou skupinou, ktorú poverila Medzinárodná komisia pre stratigrafiu, je pritom výsledkom skúmania odborníkov. Jej hlavným zistením je, že environmentálne zmeny spôsobené ľudskou činnosťou sú natoľko rozšírené a dostatočne sa odlišujúce, aby získali osobitnú klasifikáciu. „Štúdia sa pozerá na veľkosť zmien, ktoré ľudstvo urobilo na tejto planéte," vysvetlil člen tímu Colin Waters.

„V rámci pracovnej skupiny, a to máme 37 členov, myslím, že väčšina z nich súhlasí, že žijeme v intervale, ktorý by sme mali nazývať antropocén," doplnil. Odborníci sa teraz sústredia na vypracovanie konečných odporúčaní. O tom, či sa antropocén stane oficiálnou epochou v rámci rozdelenia geologických období, rozhodnú členovia Medzinárodnej komisie pre stratigrafiu.