Apple pripravuje vlastný elektromobil, tvrdí zakladateľ americkej Tesly

Tomáš Švec | 12.01.2016 12:00
Tesla Model X - 2017 Foto:
Ilustračné foto - (na obrázku Tesla Model X)
Elon Musk v exkluzívnom rozhovore pre server BBC otvorene hovoril o verejnom tajomstve, podľa ktorého spoločnosť Apple pripravuje vlastné elektromobily. Konkurenciu v nich však podľa vlastných slov nevidí.

Spoločnosť Tesla si v priebehu niekoľkých rokov stihla vybudovať renomé inovátora vo svete elektromobilov. Svoje exkluzívne postavenie nestratila ani po tom, čo sa o elektromobily začali zaujímať aj veľké automobilky. Tesla má záujem najmä o bonitných klientov, čomu zodpovedá aj aktuálna ponuka. Najpopulárnejšie vozidlo z jej dielne – Model S, nie je lacné, no na druhej strane sú s jeho využívaním previazané zatiaľ bezkonkurenčné služby, rozsiahla infraštruktúra rýchlonabíjacích staníc a taktiež parametre vrátanej dojazdu.

Tesle chce konkurovať aj firma Faraday Future
Nie je ničím prekvapivým, ak po úspechu americkej Tesly, plánujú na trh vstúpiť úplne noví a neopozeraní hráči. Jedným z nich je napríklad firma Faraday Future, ktorá odštartovala svoju mediálnu kampaň, a ktorú mnohí podozrievali, že sa za ňou skrýva spoločnosť Apple. Faraday Future má v súčasnosti približne 500 zamestnancov, na čele ktorých stoja bývalí riaditelia a top manažéri spoločnosti Tesla. Rozsiahlu podporu firma získala najmä od čínskych investorov.

Podľa Muska je očividné, že Apple niečo chystá
Zakladateľ Tesly a známy vizionár, Elon Musk, v týchto dňoch v exkluzívnom rozhovore pre server BBC potvrdil, že konkurencia nespí a ťah na bránku v elektromobilovom priemysle pripravujú aj ďalšie veľké firmy, na čele s Apple. Ako ďalej píše BBC, Apple svoje plány síce nekomentuje, no medzičasom si už firma stihla zaregistrovať niekoľko domén, ktoré súvisia s automobilmi, vrátane domény apple.car a apple.auto.

Podľa Muska je očividné, že Apple sa pokúsi vytvoriť vlastné vozidlo. “Je pomerne komplikované niečo skrývať, ak si najmete viac ako tisícku inžinierov, ktorí to dostali za úlohu.” Ako konkurenta ho však nevníma. Dôležitého podľa neho je, aby sa odvetvie rozšírilo a prišli naň noví hráči, ktorí pomôžu elektromobilom napredovať.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ