Apple Music sa doťahuje na Spotify. Má 10 miliónov predplatiteľov

Tomáš Švec | 14.01.2016 07:00
apple music, Apple, iPhone, iPad, Foto:
Ilustračné foto
Za pol roka získala služba Apple Music viac ako 10 miliónov predplatiteľov. Onedlho môže byť lídrom na trhu. Na Slovensku Apple ponúka výhodnejšie predplatné než v krajinách západnej Európy.

Streamovacia služba Apple Music okamžite po príchode na trh získala milióny predplatiteľov. Nie pre to, že by mala oproti konkurenčným službám výrazne navrch, ale preto, lebo bola ponúknutá všetkým používateľom Apple zariadení bezplatne po dobu prvých troch mesiacov. Analytici boli preto pri predpovediach opatrní.

Apple Music obstála zaťažkávajúcu skúšku. Predplatiteľov si udržala
Očakávalo sa, že mnoho užívateľov po skončení skúšobnej doby svoje predplatné neobnoví, respektíve ho zruší. Masový prechod užívateľov z iných služieb bol takisto menej pravdepodobný, no pod nárast užívateľskej základne sa mohla podpísať lojalita k značke a jednotnému ekosystému, ktorý Apple ponúka.

V týchto dňoch môže Apple bilancovať. Ubehlo totiž šesť mesiacov od spustenia služby a aktuálny počet predplatiteľov už preto nie je príliš skreslený. Podľa denníka Financial Times má služba Apple Music viac ako 10 miliónov predplatiteľov vo viac ako stovke krajín. Číslo je to oproti Spotify menej než polovičné, no na strane druhej sa Applu podarilo vybudovať stabilnú základňu predplatiteľov len za pol roka oproti Spotify, ktoré rástlo pomalšie. V súčasnosti má Spotify viac ako 75 miliónov aktívnych používateľov, no až dve tretiny z nich používajú službu bezplatne.

Na Slovensku je hudobné predplatné lacnejšie než v susednom Rakúsku
Apple Music sa od konkurenčných služieb odlíšilo aj tým, že v čase spustenia bolo dostupná v stovke krajín. Spotify s viac ako 25 miliónmi predplatiteľov bolo v úvode dostupné len v niekoľkých krajinách, ďalšie trhy sa dostali na rad až po niekoľkých mesiacoch či rokoch. To isté platí aj o pôvodom francúzskej službe Deezer. Predplatné je u všetkých streamovacích služieb prakticky rovnaké, líšia sa len podmienky a ceny za takzvané rodinné predplatné, v rámci ktorého môže službu využívať viacero osôb súčasne. V niektorých krajinách kvôli kúpyschopnosti tamojšieho obyvateľstva ale aj kvôli konkurencii zvolili prevádzkovatelia služieb odlišnú cenovú politiku. Na Slovensku sú Spotify, Apple Music, Hudba Google alebo Deezer dostupné za necelých 6 eur mesačne, zatiaľ čo obyvatelia susedného Rakúska musia platiť 10 eur.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ