Ľudia obývali Arktídu pred 45-tisíc rokmi

Miroslav Vajs, Pravda | 19.01.2016 14:00
Predchodcovia súčasného človeka obývali Arktídu už pred zhruba 45-tisíc rokmi, čo je oveľa skôr, ako sa doteraz predpokladalo. Podľa ruských vedcov o tom svedčia odkryté pozostatky mamuta, ktorého vraj pri pobreží jedného z arktických morí zabili lovci. Svoju štúdiu vedci publikovali v magazíne Science.
Mamut zo Sopočnajej Kargy (SK) nájdený v... Foto: SITA/AP, Alexei Tikhonov
mamut, Sopočnaja Karga, centrálna sibírska Arktída Mamut zo Sopočnajej Kargy (SK) nájdený v centrálnej sibírskej Arktíde posunul ľuďmi obývané územie spred 40-tisíc rokov z 57. rovnobežky až na 72. rovnobežku.

Na tele rozmerného chobotnáča nájdeného v roku 2012 vedci pri podrobnom skúmaní objavili stopy, ktoré podľa nich nepochybne zanechala kopija vrhaná lovcami. Ďalšie zranenia potom vraj spôsobili kratšie hroty dýk, ktorými zranené zviera bodali do oblasti krku.

„Bezpochyby im slúžili ako potrava, najmä niektoré časti ako jazyk či pečeň boli pochutinami, ale lov kvôli slonovine bol dôležitejší,“ uviedol podľa agentúry Reuters Vladimir Pitulko z Ruskej akadémie vied, podľa ktorého ľudia v bezlesnatej oblasti pri pobreží Karského mora používali slonovinu z mamutích klov ako náhradu dreva.

Doterajšie teórie tvrdili, že sa v arktických regiónoch prví ľudia vyskytovali približne pred 30-tisíc rokmi. Lov mamutov a ich tuk a kožušina boli podľa vedcov zásadné pre prežitie v chladných podmienkach severnej Sibíri. Miestni obyvatelia vďaka tomu boli podľa jednej z teórií schopní dostať sa cez Sibír až na pevninskú šiju, ktorá vtedy cez Beringov prieliv spájala dnešnú Áziu s Amerikou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ