Pakistan po troch rokoch odblokoval prístup k videám na YouTube

Tomáš Švec | 20.01.2016 20:30
youtube, video, služba, google, internet, videá Foto:
Ilustračné foto
Tri roky trvalo, kým sa pakistanská vláda dohodla s Google na cenzúre nevhodných videí. Prístup k YouTube napokon v krajine odblokovala. K blokovaniu stránky vláda pristúpila po zverejnení urážlivého videa zosmiešňujúceho islam.

Viac ako tri roky mali obyvatelia Pakistanu zablokovaný prístup k videám na YouTube. Tamojšia vláda považovala verejne dostupné videá na stránke za urážlivé a v rozpore s učením islamu. K zablokovaniu prístupu na server vláda pristúpila v roku 2012, krátko po tom, čo sa na YouTube objavil krátkometrážny film s názvom Nevinnosť moslimov. Odblokovanie prístupu vláda podmienila akceptovaním podmienok, podľa ktorých by YouTube musel automaticky filtrovať urážlivý obsah znevažujúci islam.

Prístup na YouTube bol v Pakistane po troch rokoch obnovený
V pondelok 18. januára predstaviteľ Pakistanského regulačného úradu uviedol, že prístup na YouTube bol v krajine opätovne obnovený po tom, čo Alphabet (pozn. pod ktorý patrí aj spoločnosť Google) z lokálnej verzie stránky odstránil nevhodný obsah. “Ak sa v budúcnosti na stránke takýto obsah objaví, môžeme ho Googlu nahlásiť. Spoločnosť našu požiadavku preverí a následne k nemu prístup z Pakistanu zablokuje,” uviedol pre noviny Wall Street Journal nemenovaný pakistanský vládny predstaviteľ.

Hovorca YouTube informácie o blokovaní určitého typu obsahu v Pakistane potvrdil, no dodal, že každá požiadavka smerovaná k zablokovaniu videí bude preverená. “Vládne požiadavky na odstránenie obsahu budú aj naďalej zaznamenávané a zahrnuté do nášej správy o transparentnos­ti,” uvádza YouTube vo svojom oficiálnom vyhlásení.

Publikovanie urážlivého videa na YouTube malo ďalekosiahle následky
Kontroverzný film Nevinnosť moslimov (z angl. Innocennce of Muslims), ktorý parodoval kľúčové postavy islamu vrátane proroka Mohameda, vyvola v moslimskom svete množstvo protestov. Siedmych kresťanov, ktorí vo filme hrali, súd v egyptskom hlavnom meste odsúdil na trest smrti. V Pakistane kvôli nemu zablokovali prístup na YouTube a pristúpili k razantnejšej cenzúre internetu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ