Rusko pre financie obmedzí kozmický program

ČTK, mq, Pravda | 21.01.2016 13:00
Ruská agentúra Roskosmos pre problémy s financovaním zastavila vývoj nového raketového nosiča s opakovane použiteľným prvým stupňom.

Oznámila to ruská tlač s odvolaním sa na upravený federálny kozmický program na obdobie do roku 2025. Projekt letu ľudskej posádky na mesiac Rusko z rovnakých dôvodov odkladá o päť rokov na rok 2035.

Celková suma uvoľnená na ruský kozmický výskum mala v nasledujúcich desiatich rokoch dosahovať okolo dvoch biliónov rubľov (23 miliárd eur), bola však znížená na 1,4 bilióna, uviedla agentúra Interfax.

Podľa šéfa Roskosmosu Igora Komarova spôsobil obmedzenie výdavkov pád kurzu rubľa a prepad cien ropy a zemného plynu na medzinárodných trhoch, ktorý skokovo znížil príjmy do ruskej štátnej pokladnice. Roskosmos podľa Komarova nebude mať dosť peňazí ani na plánovanú modernizáciu Strediska pre riadenie kozmických letov pri Moskve.

Raketový nosič, ktorého prvý stupeň je možné použiť opakovane, so striedavými úspechmi testuje americká súkromná spoločnosť SpaceX. Prvý stupeň rakety Falcon 9 pri decembrovej skúške hladko pristál v Kalifornii. Pokus z minulej nedele, keď mala raketa pristáť na plávajúce plošine v Pacifiku, sa podaril len čiastočne. Pristátie bolo také tvrdé, že stupeň rakety sa prevrátil a explodoval.

Rusko má problémy aj s dostavbou kozmodrómu Vostočnij na Ďalekom východe. Podľa pôvodných plánov mali odtiaľ štartovať astronauti už v roku 2018, ale celý projekt mešká a prvé rakety s posádkou z nového kozmodrómu poletia najskôr v roku 2025.

Roskosmos meškanie oficiálne odôvodňuje tým, že z Vostočného majú štartovať výhradne nové nosné rakety Angara, ktoré sa ešte len vyvíjajú. Podľa Igora Burjenkova z Roskosmosu sa s prvými testovacími letmi s raketami Angara počíta od roku 2021. „Do roku 2025 chceme dosiahnuť úroveň potrebnú na pilotované lety,“ povedal. Podľa neho tak kozmodróm nebude potrebovať odpaľovacie rampy pre rakety Sojuz, ktoré sa na pilotované lety využívajú teraz.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ