Oracle odhalil tajomstvo Googlu: Android firme zarobil 31 miliárd

Tomáš Švec | 23.01.2016 17:57
android, google Foto:
Ilustračné foto
Vďaka spoločnosti Oracle sa na verejnosť dostali informácie o tom, koľko Google zarobil na Androide za posledných sedem rokov. Čistý zisk tvoril viac ako 70 percent z príjmov.

Informácie o tom, koľko Google zarobil na Androide sa na internete zväčša nedočítate. Minimálne nie z dôveryhodných zdrojov. Nebolo by tomu tak ani dnes, nebyť spoločnosti Oracle, ktorá v rámci niekoľko rokov trvajúceho súdneho sporu zverejnila informácie o príjmoch z Androidu. Google si podľa nich v priebehu siedmych rokov polepšil o približne 31 miliárd dolárov, z toho až 22 miliárd tvoril čistý zisk.

Oracle odhalil tajomstvo Googlu. Zverejnil jeho príjmy z Androidu
Informácie americkému súdu sprostredkovali právnici spoločnosti Oracle, ktorí v rámci súdneho sporu požadujú, aby Google platil (a to aj spätne) za používanie softvéru Java. Google ho vraj používal a aj naďalej používa bez toho, aby zaň platil akékoľvek licenčné poplatky. Progamovací jazyk Java firma použila pri tvorbe prostredia operačného systému Android.

Po zverejnení dokumentu, v ktorom boli príjmy z Androidu špecifikované požadoval Google jeho zapečatenie a odstránenie z verejne dostupných zdrojov. Súd tak napokon urobil a elektronický dokument zo zoznamu odstránil. Obe spoločnosti sa k prípadu odmietli vyjadriť.

O tom, či bude musieť Google napokon firme Oracle zaplatiť rozhodne až súd, no vzhľadom ku komplikovanému dokazovaniu a diametrálne odlišným argumentom, môže spor pokračovať aj niekoľko rokov. Spor trvá už od roku 2010 a mimosúdne vyrovnanie zatiaľ nie je predmetom diskusie.

Googlesi na zariadeniach Apple kupuje pozíciu hlavného vyľadávača
Ak je Google ale ochotný niekomu platiť, je to jednému z jeho najväčších konkurentov, spoločnosti Apple. Podľa magazínu Bloomberg firma platí americkému Applu až jednu miliardu dolárov ročne za to, aby sa na prvom mieste medzi preferovanými vyhľadávačmi objavil práve ten jej. Bloomberg vychádzal z prepisu obžaloby spoločnosťou Oracle, ktorá postupne z rukáva vyťahuje viaceré esá. Google má s Applom údajne uzatvorenú zmluvu, podľa ktorej Applu vypláca časť podielu na obrate (približne 34 percent), ktorý Googlu vygenerujú používania zariadení s logom nahryznutého jablka. Paradoxom v tomto prípade je, že práve šéf Applu kritizoval obchodný model Googlu založený na reklame za priveľký zásah do súkromia používateľov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ