Kartónové škatuľky na virtuálnu realitu od Google idú na dračku

Tomáš Švec | 27.01.2016 20:25
Google Cardboard, virtuálna realita Foto:
Záujem o jednoduché papierové škatuľky, ktoré sprostredkujú zážitok z virtuálnej reality je obrovský. (Na obrázku Google Cardboard viewer)
Jednoduché škatuľky vyrobené z kartónu stačí poskladať a vložiť do nich smartfón. Spustená aplikácia od Google sa postará o to, aby si človek mohol vyskúšať virtuálnu realitu aj za málo peňazí.

Na vyskúšanie si virtuálnej reality dnes už nie je potrebné špeciálne zariadenie za stovky eur, ba dokonca ani drahý softvér a špeciálny multimediálny obsah. Google v roku 2014 predstavil jednoduchú škatuľku z papiera, do ktorej stačí vložiť smartfón na jednej strane a hlavu na druhej. Užívateľ sa v momente prenesie do virtuálneho 3D sveta.

Záujem o virtuálnu realitu je veľký. Google tomu dopomohol
Škatuľku s názvom Google Cardboard viewer si dnes môžu záujemcovia kúpiť od rôznych výrobcov a vo viacerých prevedeniach, prípadne si ju podľa návodu vyrobiť doma svojpomocne. Záujem o lacné “zariadenie” z papiera alebo plastu predčil očakávania a Google, respektíve materská spoločnosť Alphabet, sa pochválil, že zákazníkom doručil 5 miliónov kusov jednoduchých škatuliek na virtuálnu realitu. Toto číslo však nie je veľmi presné, keďže mnohí si papierovú skladačku vyrobili sami.

Škatuľku na virtuálnu realitu si možno vyrobiť... Foto: Google
Google Cardboard viewer, virtuálna realita Škatuľku na virtuálnu realitu si možno vyrobiť aj svojpomocne. Google ponúka návod.

V priebehu roka a pol si aplikáciu, ktorú si je pre sprostredkovanie virtuálnej reality potrebné do smartfónu stiahnuť a nainštalovať, užívatelia z obchodu Google Store stiahli viac ako 25 miliónov krát. Google tomu dopomohol aj obsahom, ktorý je v režime virtuálnej reality dostupný na YouTube. Od novembra minulého roka takto upravené videá na YouTube užívatelia pozerali v celkovej dĺžke viac ako 350-tisíc hodín.

Tip: Ak si chcete podobné zariadenie sami vyrobiť, návod si môžete stiahnuť na stránke projektu Cardboard. Potrebovať však budete dvojicu sklenených šošoviek.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ