Senzory vyhodnotia aj pot

Miroslav Vajs, Pravda | 28.01.2016 13:00
Nositeľná elektronika je už teraz vybavená senzormi na meranie tlaku či určenie polohy a rýchlosti a čoskoro by k nim mohli pribudnúť senzory na analýzu zloženia potu. Tieto ohybné snímače dokážu merať metabolity a elektrolyty v pote, kalibrovať tieto údaje podľa telesnej teploty a posielať ich priebežne napríklad do smartfónu.
Päť senzorov meria zloženie potu a čip údaje... Foto: DER-HSIEN LIEN/HIROKI OTA/UC BERKELEY
smartfón, čip, pot, senzor Päť senzorov meria zloženie potu a čip údaje vysiela do smasrtfónu.

Podľa vedcov z Kalifornskej univerzity v Berkeley ide o prvý plne integrovaný elektronický systém, ktorý dokáže neinvazívne sledovať viacero biochemikálií z potu. O novom prístroji informovali v žurnále Nature. Senzory dokážu človeka upozorniť na zdravotné problémy, ako je únava, dehydratácia alebo nebezpečne vysoká telesná teplota.

„Ľudský pot môže poskytnúť bohaté informácie, preto je zaujímavou telesnou tekutinou pre neinvazívne nositeľné senzory,“ povedal profesor Ali Javey. „Zloženie potu je však komplexné a preto treba sledovať viacero látok a veličín, aby sa z nich dala získať zmysluplná informácia o zdravotnom stave.“

Pri dizajne senzoru potu technológovia spolupracovali s fyziológom Georgeom Brooksom, ktorý je zároveň profesorom integrovanej biológie. „Mať nositeľný senzor potu je skutočne skvelé, pretože metabolity a elektrolyty merané týmto zariadením sú veľmi dôležité pre zdravie každého človeka. Dosiaľ sa tieto údaje získavali najmä z krvi,“ uviedol Brooks.

Zariadenie, ktoré vytvoril Javey so svojím tímom, pozostáva z piatich senzorov umiestnených na ohybnom elektronickom obvode. Senzory merajú glukózu, laktózu a elektrolyty, ako je sodík a draslík, a piaty senzor meria teplotu. „Práve senzor telesnej teploty nám umožňuje kalibrovať a upraviť senzory v reálnom čase. To je dôležité, pretože citlivosť senzorov na glukózu a laktózu môže byť výrazne ovplyvnená zmenou teploty,“ vysvetľuje Wei Gao, ktorý na výskume spolupracoval.

Systém ďalej pozostáva z desiatich čipov, ktoré slúžia na zosilnenie signálu zo senzorov, upravenie údajov o teplote a na vysielania dát do smartfónu. Už prototyp tohto zariadenia je dosť malý na to, aby sa zmestil do chytrých hodiniek alebo náramkov. Takisto je možné vybaviť ho ďalšími senzormi, ktoré by poskytovali doplňujúce údaje. Senzor na analýzu potu otestovali na študentoch univerzity. Zatiaľ sa najlepšie osvedčili na ľuďoch vykonávajúcich náročnejšiu fyzickú činnosť alebo pri športovaní. Vedci však chcú systém zlepšiť tak, aby spoľahlivo fungoval aj pri bežnom nosení alebo počas spánku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ