Podarilo sa nájsť najväčšie známe prvočíslo

ČTK | 01.02.2016 08:56
počítač, prvočíslo, Missouri, GIMPS Foto:
Ilustračné foto.
Počítač v americkom štáte Missouri vypočítal doteraz najväčšie známe prvočíslo. Skladá sa z viac ako 22 miliónov číslic a softvér projektu hľadanie prvočísiel GIMPS k nemu dospel až po 31 dňoch nepretržitého výkonu. Informovali o tom matematici na webových stránkach projektu.

Nové rekordné prvočíslo má zhruba o päť miliónov viac číslic ako doterajší držiteľ rekordu. Číslo s označením M74207281 vygeneroval univerzitný počítač matematika Curtisa Coopera z Missourijskej univerzity. Má presne 22 338 618 číslic a vzniklo vzájomným vynásobením 74 207 281 dvojok a následným odpočítaním jednotky.

Prvočíslo je bezo zvyšku deliteľné len číslom jeden a sebou samým. Prvými prvočíslami sú teda dva, tri, päť, sedem a jedenásť.

Projekt GIMPS je zameraný na hľadanie takzvaných Mersennových prvočísiel, čo sú vzácne prvočísla, ktorá možno zapísať v tvare 2 na n-tú mínus 1. Názov dostali podľa matematika a teológa Marina Mersenna zo 17. storočia. Obrovské Mersennove čísla majú význam nielen pre matematickú teóriu, ale nachádzajú uplatnenie napríklad aj pri moderných metódach kódovania na internete.