Českí egyptológovia slávia úspechy

mq, Pravda, ČTK | 02.02.2016 12:00
Tutanchamón, výstava, Bratislava, zlatá maska,... Foto: ,
Momentálne sa pracuje aj na reštaurovaní pohrebnej masky faraóna Tutanchamóna, českí vedci však chcú vystaviť najmä dosiaľ nevidené exponáty.
Egypťania už schválili 90 percent predmetov, ktoré by českí archeológovia radi vystavili na rozsiahlej výstave nazvanej Ríša slnka: Abú Sír v dobe staviteľov pyramíd. Výstava by sa mala uskutočniť v Prahe v roku 2019.

Archeologické náleziská v Abú Síre, kde Česi v minulosti urobili viacero významných objavov, počas víkendu navštívil aj český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek. Na prehliadke ho sprevádzal riaditeľ Českého egyptologického ústavu Miroslav Bárta.

O spolupráci na organizovaní výstavy, ktorá má podľa Zaorálka svojím významom „prerásť Českú republiku“, včera minister rokoval aj so svojím egyptským partnerom a takisto s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím.

Český egyptologický ústav je v súčasnosti jedným z najprestížnejších svetových pracovísk, ktoré sa zaoberajú výskumom starovekého Egypta. Možnosť bádať v Abú Síre je už niekoľko rokov najväčšou českou vedeckou expedíciu v zahraničí a Bárta povedal, že na prácach sa každý rok vystrieda zhruba 40 špecialistov z rôznych krajín. „Máme tu dva veľké tímy z Japonska, americký tím, veľa ďalších odborníkov aj z českých univerzít,“ povedal Bárta pre českú tlačovú agentúru ČTK. Najímajú si aj miestnych pracovníkov a na všetko dohliadajú egyptskí inšpektori.

Posledný veľký objav zverejnilo egyptské ministerstvo pre pamiatky vlani v januári, keď oznámilo, že Česi našli hrobku kráľovnej Chentkaus III. – manželky faraóna Raneferefa. Raneferef vládol v čase piatej dynastie, zhruba pred 4¤500 rokmi. Či je možné v blízkej budúcnosti očakávať podobne významný objav, egyptológ Bárta nechcel povedať. „Pokiaľ ide o naše expedície, tak vždy sa dá očakávať nejaký zaujímavý objav a ja som pomerne optimistický, čo sa týka nadchádzajúcej sezóny,“ uviedol Bárta. „Informácie, ktoré sa týkajú práve ukončenej sezóny, by mali byť k dispozícii v priebehu niekoľkých dní,“ dodal.

Archeologická koncesia v Abú Síre má veľkosť zhruba 1×2 kilometre a vecí na objavovanie je tam podľa českého egyptológa stále veľa. „Abú Sír zďaleka svoj potenciál nevyčerpal,“ uviedol Bárta s tým, že niekde v oblasti južného Abú Síru by sa mala nachádzať aj Imhotepova hrobka. „Je tu aj hrobka, ktorú plánujeme skúmať tento rok na jar a nepochybne tam nájdeme aj ďalšie významné osobnosti, pretože (hrobka) sa nachádza v pohrebisku, ktoré patrilo kráľovskej rodine panovníkov piatej dynastie,“ dodal.

Rozsiahla egyptologická výstava naplánovaná na rok 2019 by sa mala uskutočniť v zrekonštruovanej budove Národného múzea v Prahe. Mala by sa rozkladať na tisíckach štvorcových metrov a malo by na nej byť vystavených 100 až 150 artefaktov.

Pôjde vôbec o prvú veľkú výstavu na tému českých archeologických výskumov a objavov na pyramídovom poli v Abú Síre. Česká strana musí teraz vyriešiť náklady na výstavu. Nie je to malá vec. Treba zabezpečiť transport, ošetrenie, platby sprievodu a kurátorov, výrobu katalógov, zabezpečenie finančných zdrojov. Celkovo by mohlo ísť až o tri milióny eur.

„Výstava, ktorú plánujeme, by bola obrovskou propagáciou Egypta,“ povedal český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek. „Snažíme sa na tú výstavu dostať zaujímavé exponáty. Snažíme sa o to, aby nám egyptská strana pomohla a aby to bola vec, ktorá by svojím významom prerástla Českú republiku. Bola by to propagácia egyptskej kultúry a histórie na európskom kontinente,“ dodal. Bárta ministrovu návštevu v Abú Síre ocenil. „Zo súčasnej vlády tu zatiaľ nikto nebol. Myslím, že je rozhodne prínosné uvedomiť si, kde tie práce prebiehajú, aký majú význam, akým spôsobom sú hodnotené aj našimi egyptskými partnermi. V neposlednom rade je tu aj ten aspekt, že kvalitná medzinárodná veda môže otvárať dvere iným aktivitám v tejto krajine,“ uviedol Bárta.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ