Vedci dostali povolenie geneticky upravovať embryá

Miroslav Vajs, Pravda, ČTK | 03.02.2016 15:00
vedci, výskum, dna Foto:
Výskumníci chcú zistiť, aké gény treba na zdravý vývoj ľudských embryí.
Britskí vedci dostali povolenie geneticky upravovať ľudské embryá. Zatiaľ len na skúšku, nesmú ich nechať vyrásť. Oznámil to britský úrad pre fertilizáciu a embryológiu HFEA (Human fertilisation and embryology authority).

Výskumom je poverený londýnsky Inštitút Francisa Cricka, ktorého tím o povolenie požiadal. K úprave ľudských embryí už vlani pristúpila napríklad Čína.

Výskum, ktorý vo svete vyvoláva nádej na pokrok v liečbe rôznych patológií, ale aj právne a etické obavy, má teraz v Británii pomôcť lepšie pochopiť prvé okamihy vývoja ľudského plodu. Vedci sa zamerajú na sedemdňové obdobie po oplodnení, pozmenené embryá potom nesmú implantovať ženám, ale musia ich zničiť.

„Je to veľmi dôležité, pretože samovoľné potraty a neplodnosť sú teraz veľmi časté, nie sú však dostatočne dobre pochopené,“ povedala stanici BBC vedúca tímu Kathy Niakanová. Zo stovky oplodnených vajíčok sa ich nakoniec vyvíja dlhšie ako tri mesiace len asi 13. „Radi by sme pochopili, aké gény sú potrebné, aby sa ľudské embryo úspešne vyvinulo v zdravé dieťa,“ dodala výskumníčka.

Podobný výskum však vyvoláva polemiku kvôli obavám, že sa tým otvárajú dvere ku „genetickému inžinierstvu“ novorodencov. „DNA je detailný program života, inštrukcie pre vytváranie ľudského tela a genetické upravovanie umožňuje presnú manipuláciu s DNA,“ vysvetlila Niakanová obavy, ktoré výskum vzbudzuje.

„Tento výskum umožní vedcom zdokonaliť techniku vývoja detí genetickým inžinierstvom. Veľa vedeckých poradcov vlád sa už rozhodlo to podporiť. Takže je to prvý krok k dobrému zmapovaniu procesu, ktorý povedie k vývoju detí pomocou genetického inžinierstva, a budúcnosť eugenetiky,“ poznamenal riaditeľ organizácie Human Genetics Alert David King. Eugenetika sa zameriava na štúdium metód, ktoré povedú k dosiahnutiu čo najlepšieho genetického fondu človeka.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ