Za šírenie smrteľnej choroby včiel môžu ľudia

Miroslav Vajs, Pravda | 06.02.2016 07:00
včely, úľ, Foto:
Kolónie včiel.
Za šírenie choroby, ktorá decimuje populácie včiel po celom svete, môže človek, zistili vedci. Zároveň uviedli, že pre včely smrteľné ochorenie má pôvod v Európe. Vírus DWV známy tým, že deformuje včelám krídla, už infikoval úle takmer v každej krajine.

Za šírenie choroby, ktorá decimuje populácie včiel po celom svete, môže človek, zistili vedci. Zároveň uviedli, že pre včely smrteľné ochorenie má pôvod v Európe. Vírus DWV známy tým, že deformuje včelám krídla, už infikoval úle takmer v každej krajine. Pandémia sa však neobjavila prirodzene, za jej rozšírenie môže transport včiel s cieľom opeľovania poľnohospodárskych plodín.

Vírus deformovaných krídel je obrovskou hrozbou pre populácie včiel na celom svete a túto epidémiu spôsobil obchod s kolóniami včiel.
Roger Butlin, Univerzita v Sheffielde

Ide pritom vlastne o kombináciu dvoch ochorení, ktoré samostatne nie sú pre včely až také nebezpečne. Jedným sú klieštiky varroa, proti ktorým vedia včelári relatívne účinne bojovať. No keď sú tieto roztoče nakazené vírusom deformujúcim krídla, ide o smrteľnú kombináciu. Roztoče sa živia larvami včiel, no zároveň do úľa privlečú aj vírus DWV.

Súčasná situácia už začína byť taká vážna, že vyvoláva obavy o globálnu populáciu včiel, ktoré majú nesmierny význam pre biodiverzitu, poľnohospodárstvo a potravinovú bezpečnosť, globálnu ekonomiku a aj ľudské zdravie. Na výskume šírenia vírusu spolupracovali vedci z viacerých univerzít a výsledky publikovali v žurnále Science.

Klieštik, ktorý prenáša vírus deformujúci... Foto: Stephen Martin/Saldford University
kliešť, klieštik Klieštik, ktorý prenáša vírus deformujúci krídla včiel, dokáže zlikvidovať celé kolónie včiel a rozšíril sa už po celom svete.

"Toto je prvá štúdia, ktorá potvrdila, že ochorenie roztočov s vírusom sa do sveta rozšírilo z Európy. Rýchlosť jeho šírenia zároveň potvrdzuje, že zodpovedný za to je človek. Keby sa ochorenie šírilo prirodzene, tak by sa dalo očakávať, že sa postupne rozšíri z jednej krajiny do susednej krajiny a tak ďalej. No zistili sme, že ochorenie včiel na Novom Zélande má pôvod v Európe. To výrazne posilňuje teóriu, že za šírenie tohto devastačného onemocnenia môže prevážanie včiel.

Musíme preto prijať prísne opatrenia na obmedzenie ich transportu bez ohľadu na to, či sú napadnuté klieštikmi, alebo nie. Včelári zároveň musia urobiť všetko pre elimináciu klieštikov, lebo existujú oprávnené obavy, že ochorenie sa rozšíri aj medzi voľne žijúce včely a ďalší kvety opeľujúci hmyz," uviedla hlavná autorka štúdie Lena Wilfertová z Univerzity v Exeteri.

Vedci pri skúmaní šírenia choroby zistili, že sa dostala najprv z Európy do Severnej Ameriky, Austrálie a na Nový Zéland. Potom sa dostala aj z Európy do Ázie a zase späť, no nikdy sa nedostala z Ázie do Austrálie, aj keď sú tieto dva kontinenty relatívne blízko seba.

„Vírus deformovaných krídel je obrovskou hrozbou pre populácie včiel na celom svete a túto epidémiu spôsobil obchod s kolóniami včiel,“ pridal sa Roger Butlin z Univerzity v Sheffielde. „Kľúčovým zistením je, že za šírenie vírusu môže človek. Preto je v našich silách jeho postup zastaviť a predísť šíreniu budúcich vážnych ochorení,“ uzavrel Mike Boots z Kalifornskej univerzity v Berkeley.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ