Počet malých detí s nadváhou rastie

ČTK | 09.02.2016 13:00
obezita, dieťa, jedlo, strava Foto:
Ilustračné foto.
Počet malých detí do piatich rokov, ktoré trpia obezitou alebo nadváhou, výrazne rastie a na celom svete ich s kilami navyše bojuje už 41 miliónov, čo je 6,1 percenta detí v danej vekovej skupine.

Uviedla to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo svojej novej správe venovanej detskej obezite. V roku 1990 bolo malých detí s nadváhou 31 miliónov, teda 4,8 percenta.

Podľa odborníkov, ktorí skúmali údaje o telesnej hmotnosti detí, rastie podiel tých s nadváhou najviac v krajinách, ktoré patria medzi tie chudobnejšie. Ešte v roku 1990 v nich žilo 7,5 milióna detí s kilami navyše, v roku 2014 ich bolo 15,5 milióna, teda viac ako dvakrát toľko. Celá polovica celosvetového počtu detí s nadváhou žije v Ázii, štvrtina potom v Afrike.

Skupina expertov, ktorá na štúdii pracovala, navrhla aj opatrenia, ktoré by podľa nej mohli pomôcť nadváhu u detí znížiť. Väčšiu zodpovednosť by podľa nich mali mať školy, ktoré by mali poskytovať viac informácií o zdravej strave a dať deťom viac príležitostí na fyzickú aktivitu. Ďalšou možnosťou podľa nich je daňové zaťaženie sladených nápojov a cukroviniek.

Podpredseda odborného panelu Peter Gluckman však zdôraznil aj to, že zodpovednosť za nadváhu rozhodne nenesú samy deti. „Nie je to ich vina. Nemôžete dvojročné dieťa viniť z toho, že je tučné, lenivé a veľa je,“ povedal.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ