Záblesky majú pomáhať pri pásmovej chorobe

Miroslav Vajs, Pravda | 11.02.2016 10:30
svetlo, žena, spánok Foto:
Záblesky svetla cez zatvorené oči môžu únavu oddialiť až o dve hodiny.
Pásmová choroba postihuje všetkých, ktorí sa presúvajú lietadlom na dlhšie vzdialenosti medzi viacerými časovými pásmami. Prejavuje sa únavou, bolesťami hlavy a poruchami spánku a tento stav môže trvať niekoľko dní, až kým sa človek plne neaklimatizuje na nové časové pásmo.

Vedci však dúfajú, že prišli na to, ako sa s „jet legom“ čo najrýchlejšie vysporiadať. Údajne najviac pomáhajú prispôsobiť sa novému časovému pásmu záblesky svetla. Tieto záblesky prechádzajú cez viečka cestovateľa, čo mozgu naznačí, aby resetoval vnútorné biologické hodiny.

Vedci zo Stanfordovej univerzity skúšali túto metódu na 39 dobrovoľníkoch a zistili, že takto sa dajú vnútorné biologické posunúť až o dve hodiny.

Ľudské telo sa synchronizuje s 24-hodinovým denným rytmom striedania dňa a noci, preto sa pásmovej chorobe hovorí aj dysynchróza. Keď však človek cestuje lietadlom cez viacero časových pásiem, telo si musí zvyknúť na nový denný režim. Platí to najmä pre cesty cez tri alebo viac pásiem. Citlivejší ľudia potom sú podráždení, unavení alebo dezorientovaní aj niekoľko dní. To môže byť značnou nevýhodou najmä pri pracovných cestách.

Preto mnohí siahajú po tabletkách melatonínu, ktorý napodobňuje fungovanie hormónov, ktoré telo vylučuje pred spaním. Iní používajú fototerapiu, čo sú vlastne jasné svetlá, ktoré imitujú denný svit.

Jamie Zeitzer z Lekárskej školy Stanfordovej univerzity je však presvedčený, že najlepšie fungujú záblesky svetla. Dobrovoľníci, ktorí ich použili, začali byť nasledujúci večer po zmene denného biorytmu unavení o dve hodiny neskôr. Fototerapia únavu posunula o 36 minút. Podľa Zeitzera krátke milisekundové záblesky fungujú tak, že oklamú mozog, že deň je dlhší, ako skutočne je. Zároveň bunky na zadnej strane oka, ktoré detekujú svetlo, boli menej unavené ako pri fototerapii, lebo si medzi jednotlivými zábleskami mohli oddýchnuť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ