V Barcelone úspešne voperovali dvom nevidiacim bionické oko

ČTK | 11.02.2016 17:00
bionické oko
Bionické oko Argus II.
Dvaja nevidiaci pacienti, ktorým vlani v decembri lekári v španielskej Barcelone voperovali bionické oko, už vidia siluety a rozpoznávajú osoby. Informovala o tom klinika Barraquero na tlačovej konferencii.

Podľa španielskeho denníka ABC sú teraz Guadalupe Iglesiasová a Carlos Martínez v šesťmesačnej rekonvalescencii, aby naučili mozog prijímať vizuálne stimuly po rokoch úplnej tmy.

Martínez je len druhým človekom na svete, ktorý ako hlucho-slepý, trpiaci Usherovým syndrómom, dostal toto bionického oko. „Je to optimistický a energický pacient, a to je veľmi dobré pre zotavenie,“ uviedla doktorka Verónica Pilottiová. Sám Martínez na tlačovej konferencii vyjadril veľkú spokojnosť a povzbudil ďalších nevidiacich, aby sa operácie nebáli. „Nemal som čo stratiť, keby to nevyšlo, zostal by som, aký som,“ povedal Martínez.

Podľa chirurga Jeroniho Nadala sa týmto pacientom zrak nevráti úplne, ale budú rozoznávať svetlo a tmu, pohyb i svetlo z televízie. „Neuvidia však, čo sa vysiela,“ spresnil Nadal. Dodal však, že sa už vyvíja pokročilejšie bionické oči, ktoré v blízkej budúcnosti umožnia ľuďom napríklad rozlišovať farby. Bionické oko je určené ľuďom s chorobou sietnice nazývanou retinitis pigmentosa, pri ktorej sa postupne rozpadá sietnica, čím sa zhoršuje zrak až k slepote.

Pacienti na barcelonskej klinike dostali bionické oko Argus¤II, ktoré vyrába americká firma Second Sight. Prístroj sa skladá z telekamery na okuliaroch, ktorá odovzdáva rádiový signál receptora elektronickému zariadeniu umiestnenému na úrovni sietnice. Elektródy stimulujú zostávajúce nervy sietnice a umožňujú tak, aby sa signál dostal do mozgu, kde je dešifrovaný. Od počtu elektród potom závisí, ako bude obraz vyzerať. Prístroj Argus prvej generácie mal 16 elektród, Argus II má 60 elektród. Bionické oči vyvíjajú aj ďalšie firmy, napríklad austrálska Bionic Vision pracuje na prístroji s 256 stimulujúcimi elektródami.

Vlani v decembri magazín New Scientist priniesol informáciu, že Austrália chystá tento rok voperovanie bionického oka, ktoré sa bude skladať z 11 malých doštičiek so 43 elektródami. Podľa Arthura Loweryho z Monashovej univerzity v Melbourne, ktorý toto oko vyvíja, by jeho prístroj mohol poskytnúť obraz v rozlíšení asi 500 pixelov. To je vraj dosť na jednoduchý obraz, aj keď zdravé oko dokáže podľa neho vytvoriť obraz s rozlíšením jeden až dva milióny pixelov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ