Objav gravitačných vĺn nevylučuje cestovanie v čase

ČTK | 12.02.2016 10:30
Potvrdenie existencie takzvaných gravitačných vĺn otvára nové možnosti výskumu vesmíru. Laici si preto kladú otázku, či vďaka tomuto objavu, ktorý pred takmer sto rokmi vo svojej všeobecnej teórii relativity predpovedal Albert Einstein a ktorý vedci ohlásili tento štvrtok, bude možné cestovať v čase.

Otázka to nie je vôbec zlá, konštatoval spravodajský portál Mashable, hoci taký vedecký objav zatiaľ na obzore nie je. Je však možné, že výskum gravitačných vĺn ľudstvu raz dvere k cestovaniu v čase otvorí.

Predstavme si vesmírny čas ako látku napnutú naprieč vesmírom a ovplyvnenú hmotou, ako sú hviezdy, čierne diery, planéty a ďalšie objekty. Takéto telesá potom vesmírny čas okolo seba deformujú, čím vytvárajú to, čo na Zemi vnímame ako gravitáciu. Vyplýva z toho, že keď sa o tomto fenoméne dozvieme viac, mohlo by nám to pomôcť pochopiť, ako manipulovať s vesmírnym časom, aby sa ním dalo cestovať.

Popredný astrofyzik Kip Thorne, ktorý potvrdenie gravitačných vĺn na štvrtkovej tlačovej konferencii ohlásil, si však nemyslí, že objav otvorí možnosť cestovania naprieč epochami dejín.

„Nie som toho názoru, že nás to dostáva akokoľvek bližšie k cestovaniu v čase. A že si želám, aby to tak bolo,“ povedal Thorne. Práve on by o tom niečo vedieť mal, poznamenal Mashable s tým, že Thorne sa podieľal na vzniku scifi filmu Interstellar (2014), ktorého súčasťou je aj cestovanie vesmírnym časom cez červiu dieru. Aj keď zrejme nebudeme schopní surfovať po gravitačných vlnách do budúcnosti či minulosti, ich objav je pre fyziku veľmi významný.

Splynutie dvoch čiernych dier podľa Thornea vytvorilo prudkú búrku vo vesmírnom čase, čo vedcom umožňuje sledovanie jeho porúch v našej časti vesmíru. Odborníci tak dostali nový nástroj na pozorovanie kozmu: okrem infračervenej optiky či pozorovania pomocou ultrafialového svetla majú k dispozícii gravitáciu.

Nádej na cestovanie v čase vraj nie je úplne stratená. Niektorí vedci totiž nevylúčili, že potvrdenie gravitačných vĺn povedie k nečakaným objavom. „Objav (gravitačných vĺn) nám umožní skúmať vesmír a čas novým a úžasným spôsobom,“ povedal fyzik Brian Greene portálu Mashable. „A či to raz prinesie prielom v cestovaní vesmírom alebo dokonca cestovanie v čase? Kto vie. Ale dôkladné pochopenie je prvým krokom vpred,“ dodal.