Zakážu prepravu Li-Ion batérií v nákladných lietadlách?

Tomáš Švec | 13.02.2016 07:30
lietadlo, lietadlá, aircraft, letectvo, pilot Foto:
Ilustračné foto
Národná komisia pre bezpečnosť v doprave v Spojených štátoch sa zaoberá možným zákazom prepravy Li-Ion batérií v leteckej doprave. Predstavujú vraj príliš veľké riziko.

Väčšina pasažierov v leteckej doprave má vždy so sebou minimálne jedno zariadenie, ktoré obsahuje batériu. Či už ide o telefón, notebook, prehrávač alebo obyčajnú čítačku elektronických kníh, všetky tieto zariadenia používajú dnes už zväčša Li-Ion batérie. Podľa americkej Národnej komisie pre bezpečnosť v doprave predstavuje práve tento typ batérií veľké riziko v leteckej doprave. Úrad tvrdí, že batérie môžu pri prehriatí vybuchnúť, respektíve byť príčinou rozšírenia prípadného požiaru na palube lietadla.

Prípadný zákaz sa nebude týkať dopravných lietadiel
Témou diskusie amerických úradov je aktuálne najmä preprava zásielok v nákladných lietadlách, v ktorých môžu byť stovky či tisíce zariadení s Li-Ion batériou umiestnených vedľa seba a tým neúmerne zvyšovať riziko explózie a následnej reťažovej reakcie pri rozšírení požiaru s fatálnymi následkami. V americkom senáte sa už preto objavili aj extrémne názory požadujúce úplný zákaz prepravy Li-Ion batérií v leteckej doprave. Ako uvádza server BBC, zástancom úpravy legislatívy, ktorá by umožnila Federálnemu leteckému úradu FAA zakázať prepravu Li-Ion batérií vo veľkom je napríklad americký senátor Bill Nelson. Na elektroniku prepravovanú komerčnými letmi by sa táto eventualita vzťahovať nemala.

Li-Ion batérie predstavujú priveľké riziko pre dopravcov
Americké úrady sa začali témou prepravy Li-Ion batérií zaoberať pri vyšetrovaní nehody nákladného lietadla spoločnosti Asiana Airlines z roku 2011, ktoré prepravovalo práve tento typ batérií. Požiar, ktorý na palube vznikol mal byť dôsledkom vznietenia niekoľkých prepravovaných batérií. Federálny letecký úrad takisto uviedol, že existuje potenciálne riziko veľkých strát v leteckej preprave v súvislosti s požiarom, ktorého zdrojom sú lítiovo-iónové batérie. Súčasné postupy pri hasení požiaru na palube nákladného lietadla sa nezaoberajú požiarom vzniknutým pri explózii batérií.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ