Zmena dátumu na 1. január 1970 môže zablokovať iPhone a iPad

Tomáš Švec | 14.02.2016 13:46
apple, iphone, mobil Foto:
Ilustračné foto
Nevinná zábavka sa môže skončiť návštevou autorizovaného servisu. Obyčajná zmena dátumu na 1. január 1970 dokáže kompletne zablokovať iPhone a iPad. Nepomôže ani obnova továrenských nastavení či obnova zo zálohy.

Len pred niekoľkými dňami svetovými médiami obleteli početné sťažnosti majiteľov iPhonov, ktorí v neautorizovanom servise alebo svojpomocne vymenili displej a spolu s ním aj snímač odtlačkov prstov. Tí, ktorí tak urobili, zostali pravdepodobne nemilo prekvapení. iPhone po takejto výmene komponentu skrátka prestal fungovať a užívateľovi zobrazil chybové hlásenie Error 53. Špeciálnu softvérovú ochranu, kvôli ktorej by sa mali užívatelia vyvarovať návšteve neautorizovaného servisu, Apple potichu zaviedol s príchodom deviatej verzie iOS. Dôvodom je vraj ochrana zákazníkov alebo inak povedané udržanie monopolu a podpora vlastných servisných stredísk a partnerov.

Návrat v čase o 46 rokov späť môže znefunkčniť iPhone a iPad
V týchto dňoch na internete kolujú informácie o závažnej chybe v systéme iOS, ktorá má na svedomí úplné zablokovanie iPhonu bez možnosti obnovy do továrenských nastavení či zo zálohy. Zablokovanie zariadenia spôsobí manuálna (v niektorých prípadoch aj automatická) zmena systémového dátumu na 1. január 1970. Po reštarte sa telefón stane nepoužiteľným. Systém sa nenačíta a posledné, čo užívateľ uvidí, je hlavná biela obrazovka. Problém sa týka zariadení so 64-bitovou verziou systému iOS, teda všetkých iPhonov a iPadov, ktoré používajú 64-bitové procesory (iPhone od verzie 5S, iPad Air a iPad mini 2). Jediným riešením ako zariadenie opätovne “oživiť” je návšteva autorizovaného servisu.

Pre iPhone môžu byť osudné aj verejné Wi-Fi siete
Oveľa nebezpečnejšia než manuálna zmena dátumu je jeho zmena na Wi-Fi sieti, na ktorú sa užívateľ so svojim iOS zariadením pripojí. Po pripojení k takzvanému časovému NTP serveru (skr. network time protocol), ktorý môžu zariadenia využívať na synchronizáciu dátumu a času, užívateľa po reštarte iPhonu a iPadu čaká rovnaké nemilé prekvapenie. Apple v súčasnosti problém analyzuje a v dohľadnej dobe preto možno očakávať aktualizáciu systému iOS.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ