Medveďom pomáhajú prezimovať mikróby v čreve

SITA | 15.02.2016 13:00
medveď, voda, zimný spánok, medveď hnedý Foto:
Medveď hnedý.
Medveďom hnedým pomáhajú prezimovať mikróby v tráviacom systéme. Tvrdia to švédski vedci v štúdii publikovanej v magazíne Cell Reports. Výskumníci analyzovali exkrementy 16 voľne žijúcich medveďov, pričom porovnávali výlučky týchto živočíchov zo zimy a z leta.

Medvede počas leta priberajú, čím sa pripravujú na dlhý zimný spánok. Vedcov z Univerzity v Göteborgu preto zaujímalo, ako tieto živočíchy dokážu zvládnuť každoročný nárast hmotnosti, ktorý napríklad u ľudí predstavuje príčinu vážnych zdravotných problémov. S pomocou špecialistov na monitorovanie zvierat v divočine vyhľadali v zime niekoľko spiacich medveďov a odobrali ich exkrementy. Následne živočíchom nasadili špeciálne goliere, čo im umožnilo sledovať ich až do leta, keď urobili odber exkrementov z tohto obdobia.

Po porovnaní výlučkov zistili, že tak ako sa mení životný cyklus medveďa, mení sa aj zloženie jeho mikrobioty, čiže črevnej mikroflóry. Podľa autorov štúdie však nejde o revolučný objav, keďže sezónne zmeny v črevnej mikroflóre živočíchov sú už známe.

Vedci však chceli vedieť, ako tieto zmeny vplývajú na organizmus medveďa. Otestovali preto vplyv medvedích črevných mikróbov na laboratórnych myšiach. „Sú to myši, ktoré sa rodia a rastú v bubline, v ktorej sa nikdy nedostali do kontaktu s inými baktériami,“ vysvetlil spoluautor štúdie Fredrik Bäckhed. Ako vedec vysvetlil, myš, ktorú vystavili medvedej črevnej mikroflóre z leta, pribrala viac, ako tá s mikroflórou zo zimy. Nárast hmotnosti pritom pre myši nepredstavoval žiadne zdravotné riziko. „Hoci získali viac tukovej hmoty, nenarušilo to ich glukózovú toleranciu,“ vysvetlil Bäckhed.

To podľa vedcov znamená, že práve mikróby pomáhajú medveďom vyrovnať sa s každoročným nárastom hmotnosti spojeným s prípravou na zimu. Ako tiež napísali v štúdii, ďalšie štúdium hnedých medveďov môže pomôcť pri vytváraní nových spôsobov liečby ľudskej obezity.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ