Microsoft si patentoval modulárny počítač. Výmenu komponentov zvládne každý

Tomáš Švec | 15.02.2016 21:30
acer revo build
Acer počas minulého roka predstavil počítač Revo Built (na obrázku), ktorý si bude možné upraviť podľa vlastných požiadaviek.
Modulárny počítač od Microsoftu by mal mať samostatné komponenty uložené v "blokoch". Ich výmenu zvládne každý. S podobným konceptom prišla v minulom roku aj spoločnosť Acer.

Microsoft verí, že stolový počítač by si mal byť schopný poskladať úplne každý. Rovnako jednoduchá by mala byť aj výmena komponentov, pri ktorej už nebude potrebné navštíviť servisného technika. Firma si v týchto dňoch patentovala návrh svojho vlastného modulárneho počítača, ktorého komponenty sa nachádzajú v samostatných moduloch. Ich výmena za nové by mala byť len záležitosťou niekoľkých sekúnd.

Google už viac ako dva roky pripravuje prvý modulárny smartfón
S takzvanými modulárnymi zariadeniami sa mohla verejnosť oboznámiť napríklad vďaka projektu Ara, ktorý pod svoje krídla prevzal Google. Predstavenie telefónu, ktorý si možno poskladať ako stavebnicu z Lega firma niekoľkokrát odkladala. Problematický vývoj je len jednou z mnohých komplikácií, ktoré Google s projektom Ara po Motorole zdedil. Informácií o tom, ako bude telefón napokon vyzerať a ktoré komponenty v ňom bude možné vymeniať, zatiaľ veľa nie je. K dispozícii by malo byť 20 až 30 samostatných modulov, ktoré bude možné osadiť do základnej dosky v rôznych rozmeroch. Komponenty by si mali užívatelia dokupovať nezávisle od rôznych výrobcov a vlastných preferencií. Google preto musí hrať na dve strany – uspokojiť netrpezlivých a senzáciechtivých záujemcov a dohodnúť sa s výrobcami komponentov.

Počítače ako stavebnica z Lega by mohli priniesť na trh oživenie
Modulárne počítače by mohli byť odpoveďou na klesajúci dopyt po stolových počítačoch a priniesť oživenie trhu. O malé prekvapenie sa počas minulého roka postarala spoločnosť Acer, ktorá na minuloročnom veľtrhu IFA predstavila modulárny počítač Revo Built. Ten sa skladá z niekoľkých nezávislých “blokov”, ktoré je možné vymieňať a ľubovolne kombinovať. Základná jednotka obsahuje procesor a osem gigabajtov operačnej pamäte, ďalšie moduly v sebe ukrývajú napríklad pevné disky, batériu, grafickú kartu alebo reproduktory a mikrofón.

Patent, o ktorý Microsoft požiadal ešte v júli minulého roka, a ktorý bol zverejnený len v v prvej polovici februára, nie je ničím novým. Jedným z autorov patentu je aj priemyselný dizajnér zariadení Surface, Tim Escolin, ktorého rukopis by mal byť viditeľný aj pri počítačoch. Nákres, ktorý je súčasťou patentovej prihlášky ilustruje niekoľko do seba zapojených blokov, ktorých súčasťou je aj nastaviteľný displej. Ďalšie informácie dostupné zatiaľ nie sú a Microsoft z pochopiteľný dôvodov svoju stratégiu nekomentuje.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ