Americká nemocnica sa nechala vydierať. Hackerom zaplatila tisíce eur

Tomáš Švec | 18.02.2016 14:37
krádež, hacker, internet, bezpečnosť, lúpež,... Foto:
Ilustračné foto
Hackerom sa podarilo pomocou škodlivého kódu zašifrovať dáta o pacientoch hollywoodskej nemocnice. Nemocnica sa nechal vydierať a útočníkom zaplatila výkupné vo výške približne 15-tisíc eur.

Nemocnice sa môžu stať ďalším terčom útokov hackerov, ktorí zväčša vyhľadávajú najzraniteľnejšie obete, ktoré je možné poľahky vydierať. Hodnota dát, ktorých sa útočníci zmocnia je totiž najvyššia práve na miestach, kde ochrana osobných údajov a dostupnosť citlivých informácií zohráva kľúčovú úlohu. Nemocnice musia údaje o svojich pacientoch nie len zbierať, ale aj dlhodobo archivovať, preto akýkoľvek únik dát je kritický.

V týchto dňoch sa útočníkom podarilo pomocou sofistikovaného ransomvéru infikovať počítače súkromnej americkej nemocnice Holywood Presbyterian Medical Center. Malvér ovplyvnil činnosť nemocnice na viac ako jeden týždeň, pričom zašifroval mnohé dôležité údaje o pacientoch. Hackeri za dešifrovanie súborov požadovali údajne výkupné v rádoch miliónov dolárov (približne 3,6 milióna dolárov) splatné v digitálnej mene Bitcoin.

Dáta pacientov mali pre nemocnicu vyššiu cenu. Napokon útočníkom zaplatila
Nemocnica napokon zaplatila, avšak podľa jej hovorcu Allena Stefaneka bola výsledná suma výrazne nižšia. “Suma, ktorú ramsomvér od nás požadoval bola vo výške 40 Bitcoinov, čo je približne 17-tisíc dolárov (približne 15-tisíc eur). Najrýchlejšou a najefektívnejšou metódou ako obnoviť naše systémy a administratívne funkcie bolo zaplatiť túto sumu a získať dešifrovací kľúč,” uviedol Stefanek. Spôsob akým boli nemocničné počítače infikované ale hovorca nešpecifikoval.

Zaplatiť alebo prísť o dáta
Ochrániť počítač pred vyčíňaním ransomvéru v čase, keď už je infikovaný, je komplikované. Vybrané súbory ransomvér obvykle dôkladne zašifruje a ak ich užívateľ nemá zálohované a útočníkom odmietne zaplatiť požadovanú sumu, s najväčšou pravdepodobnosťou o ne príde. Jedným z najznámejších ransomvérov, ktorý pred viac ako rokom vydieral obete v strednej Európe je TorrentLocker. Malvér šifroval dokumenty, obrázky a ďalšie súbory, za ktorých dešifrovanie požadoval vysoké výkupné. V priebehu krátkej doby zašifroval viac ako 280 miliónov dokumentov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ