Prémiový smartfón od HP dá život notebooku a nahradí aj PC

Tomáš Švec | 23.02.2016 18:10
hp, elite x3, smartfón, tablet, Foto:
Smartfón HP Elite x3 je možné spojiť s dokovacou stanicou a pripojiť k nej periférie vrátane monitora.
Hybridný smartfón Elite x3 je srdcom aj hlavou notebooku a po pripojení k dokovacej stanici a k monitoru nahradí aj bežný počítač. HP s ním skúsi zaujať najmä firemnú klientelu.

Skutočnosť, že mnohé smartfóny dnes už majú rovnaký ak nie vyšší výkon ako stolové počítače spred pár rokov, zrejme nikoho neprekvapuje. Nahradiť počítač smartfónom preto môže byť logickým evolučným krokom. Viacerí výrobcovia sa tejto myšlienky už zhostili po svojom, no žiadnemu z nich sa nepodarilo zaujať natoľko, aby sa podobné konvertibilné riešenia stali štandardom.

Elite x3 už patrí do kategórie phabletov
Ďalším v poradí, kto sa pokúsi priniesť zmenu do celého odvetvia počítačov je spoločnosť HP, ktorá predstavila svoj hybridný koncept multifunkčného zariadenia. Od iných riešení sa značne líši. HP Elite x3 je v prvom rade veľkým smartfónom, ktorý môže poháňať notebook, no zároveň môže byť aj samostatným počítačom, ku ktorému stačí pripojiť veľký displej.

Takzvaný Mobile Extender je v podstate... Foto: HP
hp, elite x3, smartfón, tablet, Takzvaný Mobile Extender je v podstate notebookom, ktorý využíva výpočtový výkon smartfónu, s ktorým je prepojený.

Kľúčovou vlastnosťou hybridného phabletu je možnosť pripojiť ho k dokovacej stanici HP Desk Dock, ktorá sa vďaka niekoľkým portom premení na počítač. Stačí k nej už len pripojiť klávesnicu, myš a displej. Stanica v sebe ukrýva DisplayPort pre pripojenie externého monitoru, dva porty USB-A a USB-C a port pre ethernetový kábel. Druhou alternatívou je takzvaný Mobile Extender, teda akýsi “bezduchý” notebook s displejom a klávesnicou, ktorý je bez pripojeného phabletu nepouiíteľný. Mobile Extender má displej s uhlopriečkou 12,5 palca, vlastnú batériu a hmotnosť približne jeden kilogram.

Výpočtový výkon je viac než dostatočný aj pre PC
Smartfón poháňa štvorjadro Snapdragon 820 (s taktom jadra 2,15 GHz), k dispozícii sú štyri gigabajty operačnej pamäte a 64 GB úložisko na dáta s možnosťou ďalšieho rozšírenia pomocou microSD. Takmer 6-palcový AMOLED displej má rozlíšenie 2560 × 1440 bodov. Na spodnej strane sa nachádza dvojica reproduktorov so zvukom ladeným spoločnosťou Bang&Olufsen. Na zadnej strane sa ešte nachádza 16-Megapixlový fotoaparát, ktorej na prednej strane sekunduje kamera s ôsmimi megapixelmi. Nechýba biometria pre odomykanie zariadenia. Cena a dostupnosť HP Elite x3 a voliteľného príslušenstva zatiaľ nebola zverejnená.

Zvuk na smartfóne HP Elite x3 bola ladený... Foto: HP
hp, elite x3, smartfón, tablet, Zvuk na smartfóne HP Elite x3 bola ladený firmou Bang&Olufsen.

Namiesto Androidu klasický Windows 10
Elite x3 je predovšetkým podnikovým zariadením. Výrobca neočakáva, že by mohol mať dosah aj na bežných spotrebiteľov, ktorí majú stále mierne odlišné preferencie. Zodpovedá tomu aj softvérová výbava. Namiesto Androidu či Windows Phone zariadenie poháňa Windows 10 a výrobca doň predinštaloval aj niekoľko podnikových aplikácií vrátane katalógu HP Workspace pre ľahší prístup k virtualizovaným aplikáciám.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ