Do štyroch rokov bude mať viac ľudí mobil než elektrinu, tvrdí Cisco

Tomáš Švec | 24.02.2016 07:00
mobilný operátor, internet, telefón, smartfón,... Foto:
Ilustračné foto
Počet mobilných zariadení bude aj v najbližších štyroch rokoch rásť. Až o 100 miliónov viac ľudí bude vlastniť mobil než elektrickú prípojku, tvrdí najnovšia štúdia spoločnosti Cisco.

Počet používateľov mobilných telefónoch každoročne exponencionálne rastie. Oproti roku 2000, kedy bol na trh uvedený prvý mobil s fotoaparátom ich počet narástol viac ako päťnásobne. Podľa najnovšej štúdie spoločnosti Cisco bude tento trend pokračovať aj v nasledujúcich štyroch rokoch, kedy bude telefón vlastniť až 70 percent svetovej populácie. To je mimochodom o 100 miliónov viac, než počet ľudí, ktorí budú mať stály prístup k elektrickej energii.

Zariadenia s 3G pripojením budú valcovať trh
Počas nasledujúcich štyroch rokov bude rásť aj podiel zariadení s podporou 3G mobilného pripojenia. Multimediálne 3G zariadenia majú podľa štúdie tvoriť až tri štvrtiny z celkového počtu používaných mobilných zariadení. Podieľať sa budú na tvorbe väčšiny dátovej premávky. V súčasnosti sa podieľajú len o čosi viac než jednou tretinou. Samozrejme najviac mobilných dát budú aj naďalej spotrebúvať smartfóny, a to až štyri pätiny z celkovej dátovej prevádzky.

4G s dátovou prevádzkou predbehne 3G do štyroch rokov
Zaujímavosťou je aj akcelerácia rozvoja a využívania 4G sietí. Už do dvoch rokov má podiel 4G pripojení prekonať 2G a do roku 2020 aj 3G. “V roku 2020 bude 4G predstavovať viac ako 70 percent celkovej mobilnej dátovej premávky a pripojenia v sieťach 4G mesačne vygenerujú takmer šesťkrát viac dát ako ostatné typy mobilného pripojenia spolu,” tvrdí Cisco v štúdii Visual Networking Index. Rečou čísel to znamená približne 366 exabajtu dát, čo je 120-násobne viac než objem celosvetovej mobilnej prevádzky spred šiestich rokov.

Inteligentné zariadenia v domácnostiach budú vďaka internetovému pripojeniu ešte chytrejšie. Do štyroch rokov až 3,1 miliardy z nich bude medzi sebou komunikovať cez bezdrôtové pripojenie. V roku 2020 budú podľa Cisca ľudia používať až 600 miliónov nositeľných zariadení akými sú inteligentné náramky, hodinky, športové príslušenstvo a ďalšie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ