Monštruózni obrnenci boli príbuzní pásavcov

mq, Pravda | 24.02.2016 11:00
glyptodonty, predchodca pásavcov Foto:
Dva samce glyptodontov druhu Doedicurus pri vzájonom súboji.
Vyhynutá skupina obrovských, obrnených zvierat s ostňami zakončeným chvostom zapadá presne do rodiny súčasných pásavcov.

Vyplýva to zo štúdie, v ktorej vedci porovnávali DNA vyhynutých glyptodontov a pásovcov. Glyptodonty žili milióny rokov v Južnej Amerike, no osudným sa im stal nástup ostatnej doby ľadovej. Niektoré jedince boli veľké ako auto, vážili dve tony a vďaka svojmu brneniu ich už viacero vedcov dávalo do príbuzenského vzťahu so súčasnými pásovcami.

Teraz vedci však prišli na to, že glyptodonty neboli len blízkou skupinou pásovcov, ale priamo rodinou. „Glyptodonty by sa mali považovať za subrodinu gigantických pásovcov,“ povedal Frederic Delsuc z Národného centra pre vedecký výskum pri Univerzite v Montpellieri. Výsledky svojho bádania publikoval v žurnále Current Biology.

Delsuc so svojimi kolegami použil počítačový softvér na rekonštrukciu pravdepodobných sekvencií DNA predchodcov pásovcov a to na základe génov zo súčasných druhov týchto slabozubcov. Na výskum DNA vedci použili novú metódu, vďaka ktorej je možné identifikovať skutočné sekvencie DNA pradávnych druhov bez toho, aby došlo ku kontaminácii genetického materiálu. Nakoniec sa odborníkom podarilo zrekonštruovať celý mitochondriálny genóm glyptodontov. A nebol to hocijaký glyptodont, ale druh Doedicurus, ktorý patril k vôbec najväčším. Na dĺžku mohol merať až štyri metre. Súčasný pásavec štetinový má telo dlhé 32 až 44 centimetrov a dožíva sa 19 rokov. Jeho potravou sú najmä hmyz, malé stavovce, zdochliny, korienky a ovocie.

Glyptodont bol veľký obrnený cicavec čeľade Glyptodontidae, ktorý žil počas pleistocénu. Meral zhruba 3 metre, mohol dosiahnuť hmotnosť okolo dvoch ton. Jeho brnenie ho síce chránilo pred predátormi ako bol šabľozubý tiger, ale inteligentný vták phorusrhacos ho mohol prevrátiť na mäkkú brušnú stranu, kde tento praveký pásovec nebol chránený.

Glyptodonty boli obávané, no prevažne vegetariánske tvory. Veľkosť ich tela sa postupne zväčšovala a na svoj rastúci apetít doplatili príchodom doby ľadovej pred 10-tisíc rokmi. Vtedy vyhynuli napríklad aj leňochy Megatherium, ktoré boli veľké ako slony. Línia glyptodontov siaha približne 35 miliónov rokov do minulosti. Na rozdiel od súčasných pásavcov však mali brnenie tvorené jediným pancierom, podobne ako súčasné korytnačky. Tento pevný chrbtový kryt sa postupne vyvíjal na viacvrstvý, ktorý umožňoval väčšiu slobodu pohybu a obratnosť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ