Spermie z laboratória vyprodukovali zdravých potomkov

Miroslav Vajs, Pravda | 01.03.2016 12:30
spermie Foto:
Vytvoriť spermie je komplexný proces, ktorý trvá viac ako mesiac. Ilustrácia.
V laboratórnych podmienkach sa podarilo vypestovať spermie myší, ktoré boli schopné vyprodukovať zdravých potomkov.

Podľa vedcov je to veľký pokrok k riešeniu neplodnosti mužov, ktorých kvalita spermií utrpela pre rôzne ťažké ochorenia alebo úrazy. Čínski výskumníci primitívne spermie vypestovali z kmeňových buniek a potom ich použili na oplodnenie vajíčok, z ktorých sa narodilo zdravé myšacie potomstvo. Všetky takto narodené myši boli v dospelosti plne plodné, uviedli vedci v žurnále Stem Cell.

Podľa odborníkov je to dôležitý krok k sprístupneniu takejto terapie aj pre ľudí. Plodnosť mužov môže výrazne poškodiť napríklad liečba rakoviny alebo infekcie, ako je zápal príušných žliaz (mumps).

Tvorba spermií je jedným z najdlhších a najkomplikova­nejších procesov v tele. U väčšiny cicavcov, a teda aj u ľudí, trvá viac ako mesiac. Vedcom sa teraz podarilo tento proces replikovať v laboratóriu. Použili na to embryonálne kmeňové bunky, z ktorých je možné vypestovať akékoľvek iné bunky. V tomto prípade ich pomocou rôznych chemických látok a hormónov ovplyvnili tak, aby sa premenili na tkanivo semenníkov. Tieto bunky však museli prejsť meiózou, teda redukčným delením, aby spermie mali len polovicu chromozómov. Druhú polovicu dodalo vajíčko.

Takto čínski vedci vytvorili primitívne spermie zvané spermatídy. V tomto skoršom vývojovom štádiu ešte nemajú hlavičku a chvost. Napriek tomu spermatídy nesú všetky genetické informácie a dajú sa použiť na umelé oplodnenie. „Všetky takto narodené myši boli zdravé a plodné,“ uviedol profesor Chiao-Jang Čchao z Čínskej akadémie vied. Pre BBC News dodal, že dúfa, že ich výskum bude inšpirovať ďalších vedcov, aby sa o podobný výsledok pokúsili aj pri práci s ľudskými bunkami. Podľa neho by to mohlo pomôcť s riešením sterility mužov.

Takýto výskum však naráža na etické aj naturálne prekážky. Takéto postupy sú v mnohých krajinách zakázané a problémom je aj chýbajúci vstupný materiál – v dospelých jedincoch sa nenachádzajú embryonálne kmeňové bunky. Už viacero vedeckých pracovísk však dokázalo vypestovať kmeňové bunky napríklad aj z bežných kožných buniek.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ