Robot inšpirovaný švábmi má pomôcť pri nešťastiach

ČTK | 03.03.2016 09:13
robot, šváb, CRAM Foto:
Prototyp švábového robota CRAM.
Americkí vedci predstavili prototyp robota, ktorý má uľahčiť záchranu zasypaných osôb po katastrofách. Ako inšpirácia im poslúžili šváby.

Vedci si totiž všimli, že šváb dokáže sploštiť svoje telo až na štvrtinu bežnej veľkosti a pritom sa stále pohybuje neuveriteľnou rýchlosťou. Navyše znesie záťaž rovnajúcu sa deväťstonásobku svojej telesnej hmotnosti bez toho, aby utrpel zranenie.

Minirobot má svojou silou a hybnosťou skutočné šváby napodobňovať. Ak bude taký robot vybavený kamerou, mikrofónom a ďalšími senzormi, mohol by poslúžiť pri pátraní po osobách nezvestných v troskách budov po zemetraseniach a ďalších katastrofách. Robot môže tiež záchranárom pomôcť určiť, či je hromada sutín stabilná. „Zdá sa, že šváby sa dostanú všade,“ hovorí profesor biológie na Kalifornskej univerzite Robert Full. „Myslím si, že tieto živočíchy sú skutočne odporné, nechutné, ale vždy nám prezradia niečo nové.“

Prístroj nazvaný CRAM (Compressible Robot with Articulated Mechanisms) má zhruba veľkosť dlane, takže je asi dvadsaťkrát väčší ako skutočný šváb a vzhľadom pripomína skôr pásavca. Jeho veľkou prednosťou je jednoduchosť a nízka cena. Podľa spoluautora vynálezu Kaushika Jayarama, ktorý pôsobí ako expert na robotiku na Harvardovej univerzite, bolo najzložitejšie vytvoriť návrh robota. Potom už vynálezcovia použili bežné elektronické súčiastky a motorčeky, kartón a polyester. „Prototyp vyšiel na menej ako 100 dolárov,“ vyhlásil Jayaram. Ak by sa taký prístroj vyrábal masovo, mohol by robot stáť aj so senzormi a ďalším vybavením necelých desať dolárov za kus.

Profesor biológie Full uviedol, že keď sa v minulosti experti snažili vyrobiť roboty, ktoré by sa dostali do tesných priestorov, obracali svoju pozornosť k živočíchom s mäkkým telom schopným meniť tvar, ako sú dážďovky, slimáky či chobotnice. Ale šváb má svoje výhody, ako je rýchlosť a schopnosť odolať rozdrveniu, upozornil Full. Šváb sa dokáže pohybovať rýchlosťou 50 dĺžok svojho tela za sekundu, čo by sa u človeka rovnalo rýchlosti behu 225 kilometrov za hodinu. Keď sa šváb zmrští, zníži sa jeho rýchlosť na 20 dĺžok tela za sekundu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ