Nikon nevyrába len fotoaparáty. Predstavil nový vodotesný ďalekohľad

Tomáš Švec | 05.03.2016 15:02
Nikon, Prostaff 3S, ďalekohľad Foto:
Nikon predstavil nový vodotesný ďalekohľad Prostaff 3S.
Japonský výrobca v týchto dňoch predstavil novú generáciu ďalekohľadov Prostaff, ktoré je možné používať aj pod vodou, no nie však príliš hlboko a pridlho.

Japonský Nikon si väčšina ľudí spája s výrobou zrkadloviek a kompaktných fotoaparátov. Firma však má oveľa širší záber a špecializuje sa aj na iné optické prístroje. V týchto dňoch predstavila druhú generáciu ďalekohľadu Prostaff 3S, ktorý je určený pre milovníkov prírody, ktorých od vychádzok neodradí ani zlé počasie. Ďalekohľad je vodotesný a podľa výrobcu si poradí s vodou do hĺbky jeden meter počas desiatich minút. Vo vnútornej časti ďalekohľadu sa medzi šošovkami nachádza atmosféra z dusíka, ktorý má brániť zahmlievaniu.

Všetky šošovky a hranoly sú vyrobené zo skiel bez prímesy olova a arzénu, navyše šošovky majú na povrchu nanesených viacero antireflexných vrstiev. Zrkadlový povrch hranolov je zas vyrobený zo zliatiny striebra s vyššou úrovňou odrazu pre zabezpečenie lepšieho jasu. Ďalekohľad je možné použiť aj s okuliarmi vďaka väčšiemu vysunutiu výstupnej pupily. Prostaff 3S bude v najbližších týždňoch dostupný v dvoch štandardných prevedeniach s priemerom 42 mm, a to 8 × 42 a 10 × 42. Cenu Nikon zatiaľ nezverejnil.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ