Uber zavítal do Pakistanu. V Indii zas odvezie aj na motorke

Tomáš Švec | 05.03.2016 16:30
Uber Foto: ,
Ilustračné foto
Pakistan je ďalšou métou spoločnosti Uber, ktorá je najmä v Európe pod neustálym tlakom ohrozujúcim jej podnikanie. Pakistan je ďalšou zastávkou Uberu pri expanzii na Blízkom východe a v severnej Afrike.

Uber sa v priebehu niekoľkých rokov stal pojmom, ktorý pri zmienke stále mnohým dvíha tlak, iným zasa vyčaruje úsmev na tvári. Americká spoločnosť, ktorej hodnota sa koncom minulého roka vyšplhala na neuveriteľných 62,5 miliardy dolárov, má v pláne rásť aj napriek úskaliam, ktoré ju postretli v mnohých štátoch Európy. Jej ďalšou zastávkou je Blízky východ a štáty severnej Afriky. Ďalším trhom na Blízkom východe, na ktorom od štvrtka pôsobí, je Pakistan a jeho druhé najľudnatejšie mesto Láhaur (z angl. Lahore) s takmer desiatimi miliónmi obyvateľov.

Pakistan vraj Uber privítal s otvorenou náručou
Na rozdiel od Európy, pakistanské úrady vstup Uberu na tamojší trh vítajú. “Vláda provincie Paňdžáb a miestni regulátori privítali Uber v meste Láhaur s otvorenou náručou,” uviedla pre denník The Wall Street Journal, hovorkyňa Uberu, Shaden Abdellatifová. Miestna úrady zaujali diametrálne odlišný postoj oproti regulátorom v Indii, kde sa Uber stretol s niekoľkými prekážkami, ako napríklad v meste Naí Dillí, kde bola služba zakázaná.

Ako pripomína denník, v Pakistane Uber priameho konkurenta síce nemá, no v Spojených arabských emirátoch, kde Uber takisto plánuje vstúpiť, funguje podobná služba s názvom Careem, ktorá užívateľom takisto ponúka možnosť rezervovať si svojho šoféra a platiť pomocou mobilu. Najväčším problémom môže byť dostupnosť mobilného internetového pripojenia, kvalita 3G a 4G siete a veľmi nízke využívanie kreditných kariet. Uber preto umožní užívateľom platiť aj v hotovosti.

Uber bude poučovať vodičov o sexuálnom obťažovaní
V Pakistane je na rozdiel od Emirátov situácia odlišná aj po bezpečnostnej stránke. Uber preto bude vodičov vyberať a schvaľovať dôslednejšie a vyžadovať bude viac dokumentov. Všetci vodiči sa budú musieť zúčastniť aj seminára o sexuálnom obťažovaní. Spoločnosť tak reaguje na odsúdenie vodiča Uberu v indickom Naí Dillí, ktorý znásilnil svoju klientku.

Základná cena jazdného v meste Láhaur bude 100 rupií (približne 85 eurocentov) s tarifikáciou 13,7 rupií (12 centov) za kilometer a 3,7 rupií (3 centy) za minútu jazdy.

V Indii sa možno cez Uber odviezť aj na motorke
Uber experimentuje aj v indickom Bangalúre, v ktorom od 3. marca ponúka zvezenie na motorke. Služba s názvom uberMOTO užívateľom umožňuje zarezervovať si jazdu na zadnom sedadle motorky. Cena je v porovnaní s prepravou v aute výrazne lacnejšia. Vodič motorky si účtuje 3 indické rupie (približne 3 eurocenty) za jeden kilometer. Platiť je možné mobilom alebo v hotovosti.

Naše skúsenosti s dubajskou službou Careem
Službu Careem sme počas pobytu v Dubaji mali možnosť vyskúšať. Oproti Uberu pripomína viac taxislužbu, ktorá profesionálnych vodičov priamo zamestnáva a ich autá sú vybavené taxametrami. Pasažier teda môže aj bez použitia mobilu vidieť koľko za svoju cestu zaplatí. V porovnaní s bežnou taxislužbou, ktorá patrí pod vládou spravovaný podnik RTA, je preprava s Careem približne o pätinu drahšia. Zároveň je však pohodlnejšia, keďže užívateľ si môže taxík na presný čas privolať cez aplikáciu v mobile. Vyberať si možno z niekoľkých typov vozidiel. Či už ide o lacnejšiu prepravu autami nižšej triedy, biznis triedu, rodinné autá alebo autá, ktoré šoférujú výlučne ženy. V aplikácii užívateľ vidí približnú cenu a sledovať môže pohyb taxikára ako aj jeho očakávaný príjazd na miesto vyzdvihnutia.

Služba Careem je dubajskou alternatívou k Uberu. Foto: Careem
careem, taxi, dubaj, Služba Careem je dubajskou alternatívou k Uberu.

Približne hodinu pred plánovaným vyzdvihnutím (ak jč cesta vyžiadaná na presný čas) je užívateľovi zaslaná SMS správa s číslom vodiča, jeho očakávaným príchodom a s evidenčným číslom a značkou vozidla. Za jazdu možno zaplatiť v hotovosti alebo cez aplikáciu v mobile. Vodiča možno na záver ohodnotiť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ