Zem bezpečne minul asteroid s neistou trajektóriou

ČTK | 08.03.2016 13:43
Zem s odstupom viac ako desaťnásobku vzdialenosti medzi ňou a Mesiacom bezpečne minul asteroid 2013 TX68, ktorý je povestný svojou neistou trajektóriou. Informovalo o tom Centrum pre planétky pri Medzinárodnej astronomickej únii (IAU). Vedci do poslednej chvíle nepoznali presný čas najväčšieho priblíženia a tiež nevedeli, do akej blízkosti k Zemi sa asteroid nakoniec dostane. Nebolo totiž vylúčené, že preletí nižšie, než satelity na geostacionárnej dráhe.

Planétka, ktorá si kvôli svojej neistej dráhe vyslúžila prezývku nevypočítateľný asteroid, okolo Zeme preletela už v pondelok o 14:42 SEČ. Bolo to o desať hodín skôr, než sa vedci podľa posledných prepočtov domnievali. Ešte pred niekoľkými dňami sa pritom počítalo s víkendovým preletom.

Isté zatiaľ je, že v čase najväčšieho priblíženia delili asteroid od Zeme štyri milióny kilometrov. Aktuálne výpočty pritom odhadovali, že to bude ešte o 800-tisíc kilometrov ďalej, vylúčené však nebolo ani tesnejšie priblíženie rádovo niekoľko desiatok tisíc kilometrov.

Aj napriek neistote dráhy vedci opakovane ubezpečovali, že zrážka so Zemou nehrozí. Isté malé riziko v pomere jedna ku 250 miliónom však podľa februárových predpovedí existuje pre 28. septembra 2017, keď sa 2013 TX68 k planéte opäť priblíži. Očakáva sa však, že s budúcim spresňovaním dráhy sa pravdepodobnosť kolízie ešte viac zníži.

Asteroid je zhruba dvakrát tak veľký ako ten, ktorý v roku 2013 explodoval nad Čeľabinskom. Vtedy sa asteroid pri vstupe do atmosféry nad južným Uralom rozpadol. Výsledná tlaková vlna poškodila asi 7-tisíc budov, zranenia utrpelo približne 1 500 ľudí.