NEC sa chystá overovať identitu ľudí cez slúchadlá

Tomáš Švec | 10.03.2016 07:00
biosport, Intel, SMS Audio Foto:
Ilustračné foto (na obrázku slúchadlá BioSport od SMS audio)
Nová technológia umožní veľmi presne identifikovať užívateľa pomocou zvukovej rezonancie v jeho zvukovode. Komerčne by mohla byť technológia dostupná o dva roky.

Alternatívnych spôsobov ako overiť identitu užívateľa je dnes už mnoho. Od skenu sietnice, hlasovej biometrie, úsmevu až po skúmanie rozloženia ciev na ruke. Napriek tomu, že mnohé z týchto metód sa v praxi využívajú len vo veľmi obmedzenej miere, technologické firmy prichádzajú s ďalšími inováciami. V týchto dňoch jednu z nich predstavila spoločnosť NEC, ktorá bližšie popísala overenie identity cez unikátny tvar zvukovodu.

Jedna z najpresnejších metód overenia identity
Technológia, ktorej súčasťou sú špeciálne slúchadlá s vnútorným mikrofónom, sleduje rezonanciu zvuku vo zvukovode, ktorá sa u každého človeka líši. Pri vyslaní zvukového signálu slúchadlami mikrofóny zachytávajú spätný odraz zvuku a zariadenie, ku ktorému sú slúchadlá pripojené následne analyzuje, či sa akustická stopa zhoduje s originálom. Presnosť tohto spôsobu autentifikácie je podľa firmy NEC viac ako 99-percentná, pričom overenie trvá približne jednu sekundu.

Nec predstavil novú technológiu na overenie... Foto: NEC
NEC, overenie identity, slúchadlá, autentifikácia Nec predstavil novú technológiu na overenie identity užívateľa pomocou slúchadiel.

“Nakoľko nová technológia nevyžaduje špeciálny úkon, ako napríklad skenovanie časti tela, umožňuje prirodzenú a a priebežnú autentifikáciu užívateľa aj to aj pri pohybe,” uviedol šéf výskumného laboratória NEC Corporation, Shigeki Yamagata. Komerčného predstavenia by sa mohla technológia dočkať najskôr v roku 2018.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ