Scott Kelly po ročnej misii na ISS končí s kariérou astronauta

SITA | 12.03.2016 11:05
vesmírna stanica Foto:
Scott Kelly v simulátore Sojuzu.
Americký astronaut Scott Kelly, ktorý sa začiatkom marca vrátil z ročnej misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), odchádza po 20 rokoch z aktívnej služby.

Oznámil to v piatok americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ktorého vyhlásenie citovala agentúra Reuters.

Kellyho takmer ročný pobyt na ISS bol doposiaľ najdlhším nepretržitým pobytom amerického astronauta vo vesmíre. Spolu s ním ho absolvoval aj ruský kozmonaut Michail Kornijenko. Misia oboch astronautov sa začala vlani v marci a trvala 340 dní.

Rusko naďalej drží svetový rekord ohľadne najdlhšieho pobytu človeka vo vesmíre – ruský lekár a kozmonaut Valerij Poľakov strávil v polovici 90. rokov vo vesmíre nepretržite takmer 438 dní. NASA v piatok oznámila, že 52-ročný Scott Kelly, ktorý je astronautom od roku 1996, odíde z aktívnej služby 1. apríla. Aj potom sa však bude podieľať na výskumných úlohách súvisiacich s jeho doterajšími kozmickými misiami.

Astronautom NASA bol svojho času aj Scottov brat Mark Kelly. Ten je v súčasnosti zapojený do výskumu genetických zmien spôsobených dlhodobým pobytom ľudí vo vesmíre. Bratia Kellyovci sú jednovaječné dvojčatá.