Tenisky od Nike už netreba šnurovať. Nohe sa prispôsobia automaticky

Tomáš Švec | 17.03.2016 21:00
Nike, HyperAdapt, tenisky, topánky Foto:
Nike predstavil tenisky s technológiou HyperAdapt.
Stačí do tenisiek vložiť nohu a o ostatné sa postará technológia, ktorá obuv dokonale prispôsobí nositeľovi. Šnurovanie a doťahovanie zabezpečí miniatúrny elektromotor

Technológia HyperAdapt je ako zo sci-fi filmu. Človek sa vďaka nej nemusí stať o šnurovanie svojich topánok či prípadné doťahovanie viazania v priebehu chôdze alebo behu. O všetko sa postará špeciálny mechanizmus, ktorý sleduje pohyby nohy a prispôsobuje tomu viazanie tak, aby topánky dokonale sedeli na nohe a počas nosenia sa nevyzúvali, a zároveň nositeľa príliš netlačili. Inováciu svetu priniesla spoločnosť Nike, ktorá v týchto dňoch predstavila funkčný model tenisiek, ktoré začne predávať už v priebehu tohto roka. Zatiaľ budú exkluzívne dostupné len pre registrovaných používateľov služby Nike+.

Obuv bude potrebné bezdrôtovo nabíjať aspon raz za dva týždne
Obuv s technológiou HyperAdapt v sebe ukrýva miniatúrne elektromotory, ktoré podľa potreby doťahujú alebo uvoľňujú šnurovanie. Elektromotory sa automaticky aktivujú po tom, čo sa senzorov dotkne členok. Ako je možné vidieť v prezentačnom videu, na bočnej strane topánok sa nachádzajú takisto dve tlačidlá onačené symbolmi “+” a “-“, ktoré umožňujú polomanuálne dotiahnuť alebo uvoľniť viazanie. Nakoľko tenisky obsahujú aj batérie, je potrebné ich priebežne nabíjať. Výdrž na jedno by sa mala pohybovať okolo štrnástich dní, pričom užívateľ si môže reálnu kapacitu batérií overiť pomocou LED diód na zadnej strane. Na bezdrôtové nabíjanie je zas určená plocha v spodnej časti topánok.

Topánky s technológiou HyperAdapt sa nabíjajú... Foto: Nike
Nike, HyperAdapt, šnurovanie, topánky Topánky s technológiou HyperAdapt sa nabíjajú bezdrôtovo.

Napriek tomu, že topánky by sa mali na trhu objaviť už v najbližších mesiacoch, Nike má na technológii HyperAdapt stále čo zlepšovať. Hudbou neďalekej budúcnosti je podľa dizajnéra Tinkera Hatfielda automatické uťahovanie šnurovania, napríklad pri behu kedy človek potrebuje mať v obuvi väčšiu oporu a pevnejšie viazanie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ