Traja noví kozmonauti sú na ISS

ČTK, Reuters | 21.03.2016 09:25
Sojuz, ISS, vesmírna stanica Foto:
Ilustračné foto.
Ruská loď Sojuz TMA-20M s posádkou, ktorú tvoria dvaja Rusi a jeden Američan, sa úspešne spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS).

Kozmická loď odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v kazašskej stepi ešte v piatok o 22.26 SEČ a let jej trval približne šesť hodín. „Manéver sa uskutočnil podľa plánu v predpokladanom čase,“ vyhlásil hovorca ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos.

Nová trojica na orbite strávi pol roka. Päťdesiatosemročný Williams potom bude mať za sebou dohromady 534 dní vo vesmíre – vrátane predchádzajúcich dvoch misií, čím stanoví nový americký rekord. Vo svetovom rebríčku to však stačí len na 14. miesto. Prím totiž stále hrajú ruskí, respektíve sovietski kozmonauti. Svetovým rekordérom je od vlaňajška Rus Gennadij Padalka (878 dní).

Noví členovia posádky ISS sa pripoja k tým doterajším, ktorými sú Američan Tim Kopra, Rus Jurij Ivanovič Malenčenko a Brit Tim Peake. Zároveň nahradia dvojicu Scott Kelly a Michail Borisovič Kornijenko, ktorí sa 2. marca vrátili na Zem po ročnom pobyte na obežnej dráhe. Späť na Zem sa vrátil aj ruský kozmonaut Sergej Volkov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ