Nový iPhone sa vracia do minulosti, no s novým hardvérom

Tomáš Švec | 21.03.2016 20:00
Apple, iPhone, iPhone SE Foto:
Apple predstavil 4-palcový iPhone SE s výkonným hardvérom (na obrázku).
Najmenší iPhone v ponuke klame telom. V obale od iPhonu 5S sa ukrýva najnovší hardvér a kamera s 12 Megapixelmi. iPhone SE poteší najmä cenou, ktorá začína na 399 dolároch. Apple ukázal aj nový iPad Pro.

Spoločnosť Apple v pondelok 21. marca predstavila opäť niekoľko nových produktov. Tým najočakávanejším z nich bola zmenšená verzia iPhonu so 4-palcovým displejom, s označením SE, s ktorou sa Apple vracia späť do roku 2013. Minimálne po dizajnovej stránke. iPhone SE je takmer na nerozoznanie od modelu 5S, a to vrátane rozmerov. Viacero prekvapení sa však ukrýva v jeho vnútri. Vybavený je výkonným 64-bitovým čipom A9 s totožným výkonom ako iPhone 6S. Rovnaký výkon má aj grafický procesor.

iPhone SE má staré telo, no hardvér na úrovni iPhonu 6S
Apple v novom iPhone vymenil taktiež kameru iSight na zadnej strane. Namiesto ôsmich má až 12 Megapixelov a spoločnosť jej robí dvojica pod sebou umiestnených bleskov v dvoch farbách. Softvér umožňuje pri fotení poskladať panorámy s celkovým rozlíšením do 63 Megapixelov, k dispozícii sú aj pohyblivé fotografie, ktoré si Apple už v minulosti vypožičal od konkurenčného HTC. Zariadenie si poradí aj s natáčaním 4K videí alebo Full HD videí s frekvenciou 60 snímok za sekundu. S iPhonom SE už bude možné vykonávať aj bezkontaktné platby na termináloch s podporou technológie ApplePay, zatiaľ však len v Spojených štátoch, Veľkej Británii, Kanade, Austrálli a v Číne.

Tým najväčším prekvapením je cena. Vzhľadom k tomu, že Apple už nemal príliš veľa priestoru na manévrovanie, s cenou sa dostal takmer na úroveň najmenej úspešného iPhonu 5C. Za 399 dolárov ponúkne 16 gigabajtovú a za 499 dolárov 64 gigabajtovú verziu. Osloviť by mali predovšetkým zákazníkov v Ázii, ktorí podľa Apple preferujú práve zariadenia s menšou uhlopriečkou. Na Slovensku by mal byť smartfón dostupný v priebehu mája.

Pribudla nová aktualizácia systému iOS s aplikáciou Nightshift
Spolu s iPhonom SE sa do obehu dostáva aj ďalšia aktualizácia operačného systému iOS 9, s číslom 9.3. Stiahnuť a nainštalovať si ju je už možné aj do ostatných zariadení. Aktualizácia priniesla drobné vylepšenie vo výkone, stabilite a takisto vo funkčnosti niektorých aplikácií. Súkromné poznámky v aplikácii Notes bude možné zaheslovať a na ich odomknutie použiť senzor odtlačkov prstov. Novou je aplikácia Nightshift, ktorá podľa okolitého osvetlenia upravuje farby na displeji. V noci displej zobrazuje farby v teplejšom odtieni než počas dňa. Pripomína aplikáciu f.lux, ktorá na počítačoch funguje prakticky rovnako a jej úlohou je znížiť únavu očí.

Apple zmenšil aj iPad Pro. Výkon zostal rovnaký
Druhým dôležitým produktom bol na tlačovej konferencii menší iPad Pro, ktorý má takmer totožné parametre s väčším modelom, ktorý firma predstavila v septembri minulého roka. Jediným rozdielom je veľkosť displeja, ktorá sa dostala na štandardných 9,7 palca (približne 24,5 centimetra). Displej je takisto poskladaný troch vrstiev a má o 40 percent nižšiu odrazovosť svetla a o 25 percent vyšší jas než displej iPadu Air. Vybavený je technológiou True one, ktorá na rozdiel od funkcie Nightshift upravuje farebné odtiene a teplotu farieb aktuálnemu prostrediu. Podľa Apple totiž biele stránky knihy vyzerajú úplne inak pod slnkom a inak pri umelom osvetlení. Na podobnom princípe má farby zobrazovať aj TrueTone.

Oproti väčšiemu iPadu Pro bude mať 9,7-palcový model lepší fotoaparát na zadnej aj prednej strane. Fotiť a natáčať videá bude možné s 12-megapixelovým snímačom, fotiť autoportréty zas s 5-megapixelovou prednou kamerou. K iPadom Pro bude cez konektor Lightning možné pripojiť aj nové príslušenstvo, ako je napríklad USB adaptér na fotoaparát, čítačka pamäťových kariet, externý mikrofón a ďalšie.

Chýba mu podpora 4G, no poteší 256 GB pamäť
Cena za nový iPad Pro je o čosi nižiša než u väčšieho modelu. Model s 32 GB pamäťou bude v predaji za 599 dolárov, 749 dolárov záujemca zaplatí za 128 GB model. V predaji na konci marca sa po prvýkrát objaví aj verzia s 256 GB pamäťou za 899 dolárov. Podpora 4G však chýba.

Niekoľko minút šéf Applu, Tim Cook, venoval aj hodinkám Apple Watch, ktoré si bude možné zakúpiť za nižšiu cenu. Najnižší športový model bude v predaji za 299 dolárov.

Na záver tlačovej konferencie šéf Applu, Tim Cook, prezradil, že v mestskej hale v meste Cupertino sa novinári stretávajú s predstaviteľmi firmy naposledy. V priebehu roka by sa mala firma presťahovať na do nového gigantického sídla v tvare prsteňa nazývaného aj Apple Campus, kde bude organizovať všetky oficiálnej podujatia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ