Facebook kvôli útokom v Bruseli aktivoval 'bezpečnostné tlačidlo'

Tomáš Švec | 22.03.2016 18:45
Brusel, safety check, Facebook, Kontrola bezpečia Foto:
Facebook kvôli útokom 22. marca v Bruseli aktivoval funkciu Kontrola bezpečia.
Ľudí, ktorí sa v čase útokov na bruselské letisko a stanicu metra nachádzali v okolí Bruselu, sa Facebok začal pýtať, či sú v poriadku. Sociálna sieť aktivovala funkciu Kontrola bezpečia.

Pred viac ako rokom Facebook predstavil novú funkciu s názvom Kontrola bezpečia. Užívateľov, ktorí sa počas mimoriadnej udalosti alebo katastrofy nachádzali v jej blízkosti, sa spýta, či sú v poriadku. Ak potvrdia, že sa im nič nestalo, sociálna sieť pošle túto informáciu všetkým ľuďom v zozname priateľov. Funkcia je aktivovaná len vtedy, ak sa v oblasti, v ktorej sa človeka nachádza, vyskytla nečakaná udalosť ohrozujúca životy ľudí.

V utorok 22. marca Facebook funkciu aktivoval používateľom, ktorí sa v čase útokov na bruselské letisko a stanicu metra, nachádzali priamo v hlavnom meste Belgicka alebo v jeho okolí. Nakoľko mobilné siete boli preťažené a veľká časť ľudí v Bruseli namala možnosť prijímať a uskutočňovať hovory, funkcia od Facebooku prišla mnohým z nich vhod. Preveriť, či sa niektorí z vašich priateľov nachádzal v čase útokov v okolí Brusela, si môžete na samostatnej stránke na Facebooku.

Funkciu Kontrola bezpečia musí po mimoriadnej udalosti aktivovať až Facebook. Ako upozornili viaceré zahraničné médiá, v prípade útokov Bruseli ju aktivoval až po po niekoľkých hodinách, a to aj napriek početným žiadostiam zo strany užívateľov.

Slovak Telekom a Orange ponúkli bezplatné volania, SMS a dáta v Belgicku
Na útoky v Belgicku zareagovali aj dvaja slovenskí mobilní operátori – Slovak Telekom a Orange. Zákazníkom počas niekoľkých dní nebudú účtovať poplatky za roamingové volania medzi Slovenskom a Belgickom. Platí to pre všetky volania z Belgicka na Slovensko, zo Slovenska do Belgicka a takisto volania v rámci Belgicka. V Telekome sú bezplatné volania a tiež aj SMS dostupné od 22. marca do 4. apríla, bez ohľadu na to, aký paušál alebo predplatenú kartu zákazníci používajú. Orange zareagoval rovnako, no bezplatné využívanie telefonovanie v roamingu je platné len do polnoci 24. marca. Okrem bezplatných hovorov Orange ponúkol aj bezplatné využívanie dátových služieb v Belgicku počas rovnakej doby.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ