Oteplenie nabralo v histórii nevídané obrátky

mq, Pravda | 23.03.2016 14:00
oteplovanie, globalne oteplovanie, komin,... Foto:
Ľudia ,,pracujú" na otepľovaní planéty oveľa výkonnejšie, ako to dokázala príroda.
Ľudstvo vypúšťa do ovzdušia oxid uhličitý takým tempom, aké sa neudialo minimálne od doby, keď ešte žili dinosaury. Vedci to zistili preskúmaním morských sedimentov, ktoré sa na dne uložili počas tzv. termálneho maxima z čias eocénu.

Toto oteplenie sa odohralo približne pred 56 miliónmi rokov. Vtedy sa každý rok do atmosféry dostalo asi 4 miliardy ton CO2. V súčasnosti je to každý rok približne desaťnásobok.

Vedci sa o termálne maximum dôkladne zaujímajú, lebo slúži ako analógia k súčasnému globálnemu otepľovaniu a klimatickým zmenám. Nový výskum zverejnený v žurnále Nature Geoscience však naznačuje, že tieto dve obdobia len ťažko možno porovnávať. Ľudstvo totiž produkuje oveľa viac skleníkových plynov, ako to dokázala príroda počas termálneho maxima.

V tom období sa z geologicky pomerne krátkeho obdobia zvýšila povrchová teplota oceánov o päť stupňov. To malo veľmi dramatický efekt na vtedajšie tvory, či už žili v mori, alebo na súši. Koncentrácia CO2 v atmosfére vtedy podľa všetkého dosiahla tisíc častíc na milión (ppm). V súčasnosti je to zhruba 400 ppm. Tento prudký nárast mala na svedomí zrážka Zeme s kométou a viacero silných erupcií vulkánov. Podľa všetkého sa k tomu pridalo aj uvoľňovanie metánu z morského dna. Metán je pritom oveľa silnejší skleníkový plyn ako oxid uhličitý.

Richard Zeebe s kolegami z Bristolskej univerzity vypočítali, že teploty počas termálneho maxima rástli asi 4-tisíc rokov. Do ovzdušia sa vtedy dostávalo 0,6 až 1,1 miliardy ton uhlíkových plynov ročne. To je oveľa menej, než sa deje v súčasnosti, keď ľudia každý rok vyprodukujú asi 40 miliárd ton CO2. „Termálne maximum malo všetky charakteristiky súčasného otepľovania. Okrem jednej veci. Celý proces bol oproti tomu, čo sa deje dnes, oveľa pomalší,“ uviedol spoluautor štúdie Andy Ridgwell.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ