Facebook vás upozorní, ak si niekto založí profil pod vašim menom

Tomáš Švec | 24.03.2016 18:30
Facebook Foto: ,
Ilustračné foto
Nová funkciu užívateľov upozorní na dvojníkov na Facebooku. Falošný účet bude možné jednoducho nahlásiť a zablokovať.

Na Facebooku je veľké množstvo falošných profilov, ktoré boli vytvorené s cieľom zosmiešnenia alebo zdiskreditovania konkrétnych osôb. Či už ide o politikov, známe osobnosti alebo bežných ľudí, zakladatelia sa zámerne vydávajú za niekoho úplne iného a publikujú príspevky v jeho mene. Sociálna sieť sa rozhodla zakročiť a majiteľov pôvodných účtov upozorní na vytvorenie falošného účtu pod ich menom.

Facebook testuje nový systém rozpoznávania falošných profilov, ktorý po zaznamenaní výskytu duplicitných profilov informuje o tejto skutočnosti majiteľa pôvodného účtu. Jeho úlohou je potvrdiť, že takýto profil zneužil jeho identitu a po následne môže Facebook konať. Duplicitný účet môže sociálna sieť po preskúmaní napríklad zablokovať alebo úplne zrušiť. Systém je v súčasnosti aktívny pre takmer tri štvrtiny používateľov Facebooku

Vytváranie falošných profilov je v rozpore s podmienkami používania Facebooku. Aj preto sa užívatelia musia pri registrácii identifikovať svojimi skutočnými menami. Podľa výročnej správy z roku 2014 tvorili falošné profily 5,5 až 11,2 percenta zo všetkých aktívne používaných účtov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ