Zemetrasenie v Japonsku prinútilo Sony obmedziť výrobu obrazových čipov

Tomáš Švec | 16.04.2016 15:37
Zemetrasenie, otrasy Foto:
Japonsko v priebehu 24 hodín zasiahli dve zemetrasenia s magnitúdou 7.3 a 6.5.
Čipy, ktoré Sony vo svojich japonských fabrikách vyrába, používa vo svojich zariadeniach aj Apple. Sony má zatiaľ vytvorené zásoby, na dlhodobé prerušenie výroby však firma nie je pripravená.

Dve silné zemetrasenia, ktoré s krátkym časovým rozostupom postihli južnú časť Japonska, si doposiaľ vyžiadali až 29 obetí. Zemetrasenia s magnitúdami 7,3 a 6,5 postihli región mesta Kumamoto na ostrove Kjúšú, kde má jednu zo svojich fabrík aj spoločnosť Sony. Vyrába v nej obrazové senzory pre mobilné zariadenia. Jedným z kľúčových odberateľov je aj spoločnosť Apple, ktorá čipy používa v smartfónoch iPhone.

Kvôli zemetraseniam bolo Sony nútené fabriku v meste Kumamoto zatvoriť a výrobu a dodávky čipov výrazným spôsobom obmedziť. Obrazové čipy Sony vyrába aj vo svojej druhej fabrike, ktorá sa rovnako nachádza na ostrove Kjúšú, v meste Nagasaki. Výrobu čipov v druhej fabrike Sony obmedzilo na polovicu a predstavitelia spoločnosti doposiaľ neuviedli kedy bude výroba v celom rozsahu opätovne obnovená. Tretia japonská fabrika na výrobu CMOS čipov zatiaľ funguje bez prerušenia.

Obmedzená výroba by mohla mať dosah aj na niektorých kľúčových odberateľov, vrátane spoločnosti Apple. Sony však pre agentúru Reuters uviedlo, že napriek obmedzenej výrobe neočakáva žiadne okamžité obmedzenie expertu čipov, nakoľko má vytvorené zásoby. Pred úplnou obnovou výroby musí ale Sony vykonať rozsiahlu kontrolu prípadného poškodenia fabrík, ktoré fungujú v nepretržitej prevádzke. Samsung, ktorý je takisto jedným z významných odberateľov CMOS čipov Sony, nakupuje čipy aj od iných výrobcov, preto by ho obmedzenie výroby nemalo výrazne ovplyvniť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ